Богдан Милчев: България лъже Евростат с данни за жертвите на пътя

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Бивш шеф на столичния КАТ извади поредно доказателство за стъкмистиката за пътната безопасност.

България лъже Евростат за статистиката, свързани с жертвите на пътя, обяви в прав текст по bTV Богдан Милчев от Института за пътна безопасност, който е и бивш шеф на столичната полиция. Милчев даде и пример – според данните на Евростат в България няма загинали мотористи. В статистиката на МВР обаче те са шестима.

Според него това поставя под съмнение и всички останали данни. Това е поредното доказателство, че в България пътната статистика е съмнителна. Бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев директно нарече статистиката на МВР за нарушенията по пътя стъкмистика. “Смешните цифри, които са посочили, показват, че те си ги измислят. Не може в Търговище с един акт да установяват седем нарушения, а в София за 1000 нарушения да има 2000 наказателни документа. Това е абсурд”, коментира той.
Стратиев се усъмни и във впечатляващото разминаване между установените нарушения в Благоевград (930) и Кюстендил (99). Двата района са съседни и сравними като територия, но в единия има 10 пъти повече установени нарушения. Малко по-късно бе разкрито и драстично, почти двойно, разминаване на данните на МВР и на Министерството на здравеопазването за броя на пострадалите хора при пътнотранспортни произшествия. Пътната полиция съобщава, че ранените при катастрофи са между 8 и 9 хиляди души годишно, а болниците отчитат пред здравната каса, че лекуват 15-16 хиляди пациенти, ранени на пътя.
“Излиза, че или лечебните заведения подават фалшива статистика, за да им плати здравната каса за 7-8 хиляди несъществуващи пациенти, или всяка година около 3-4 хиляди тежки катастрофи се укриват от шофьорите с цел да избегнат тежките санкции на КАТ”, коментира тогава шефът на сдружението “Обществен съвет за пътна безопасност” Димитър Ганев. Богдан Милчев смята, че България има тежък проблем с безопасността на движението. Той даде пример със София, където през август 2019 г. има с 30% повече жертви на пътя от 2017 г. “Имаме с 15 души повече загинали и от миналата година.
И това на фона, че в столицата има най-много инвестиции в инфраструктурата, има най-голям контрол на Пътна полиция, има най-бавно движение, защото има най-много задръствания. И въпреки това жертвите са повече”, коментира той. Преди дни стана известно, че според данните на Евростат България е на първо място по брой загинали на пътя. “По-неприятното е, че ние не виждаме изход от това последно място… Всяка година се опитваме с едни и същи действия да направим промяна. Това не може да стане”, коментира данните Милчев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар