Богомил Манчев: За изграждането на новите блокове на АЕЦ “Козлодуй” ще трябват 14 000 работници – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Богомил Манчев: За изграждането на новите блокове на АЕЦ

АЕЦ “Козлодуй”

За изграждането на двата нови блока на АЕЦ “Козлодуй” седми и осми ще бъдат нужни около 14 000 работници.

Това коментира днес за БТА председателят на УС на Сдружение “Български атомен форум” – “Булатом” Богомил Манчев. Той подчерта, че страната ни трябва да създава два вида кадри, като едните са такива, които се занимават с инвестиционна политика и знаят как се строи атомна централа. Тези кадри са много различни от онези, които управляват централата, подчерта Манчев. Според него в по-спешен порядък България ще има нужда от специалисти, за да може да се направи т.нар. консултант – компаниите, които следят изграждането на проекта.

“Булатом” е организатор на традиционната Международна ядрена конференция “Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност”, която се провежда под патронажа на държавния глава във в.к. “Ривиера” до Варна. По-рано днес служебният министър на енергетиката Владимир Малинов посочи в рамките на форума, че ядрената енергетика остава основен приоритет за България.

Богомил Манчев обясни, че за да се направят 7-и и 8-и блок, самото предприятие “Нови мощности” трябва да има собствен състав около 200 души. Той уточни, че ще бъде необходим и технически консултант, който ще започне с около 100 души персонал, но на следващ етап броят им трябва да достигне до 350 души, които през годините ще контролират изграждането на двата блока. Правният консултант по проекта също е изключително особен, допълни Манчев. По думите му в Европа има три такива компании, които се занимават с подписването на такъв тип договори.

Също толкова сложно с кадрите ще бъде и при самото строителство и доставката и монтажа на технологиите за двата блока, допълни председателят на “Булатом”. По думите му тогава ще са нужни около 15 000 души – приблизително 1000 инженери и 14 000 работници. Сред последните обаче трябва да има около 1000 първокласни заварчици, а в България такива липсват, допълни Манчев. Той допълни, че самото строителство най-вероятно ще започне след около 5 години. Процесът на лицензиране на такъв проект е дълъг, но това не е само у нас, а навсякъде, обясни експертът.

За необходимите работници той коментира още, че в момента България трудно ще събере и половината. Според него би било добре държавата да започне да се подготвя още отсега за разрешаването на този проблем. Има политическо решение за изграждане на двата блока и това е много хубаво, но трябва да се обърне внимание как ще бъде подреден проектът, подчерта Манчев. И допълни, че по света има лоши примери в това отношение. Във Финландия и Франция например са реализирани недобре структурирани проекти, чието изпълнение се е забавило с години, а преразходът на бюджета им е няколко пъти, обясни експертът.

За кадрите, които ще управляват самата централа, Манчев посочи, че има достатъчно време да бъдат обучени, докато блоковете се изграждат. Неговата позиция беше, че когато младите хора у нас осъзнаят, че в ядрената енергетика има бъдеще и могат да се реализират успешно, ще има достатъчно желаещи да се обучават и да работят.

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар