Богомил Манчев: Цената на тока трябва да скочи трикратно до 5-6 години, за да има ред в енергетиката

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“За да има ред в енергетиката, цената на тока до 5-6 години трябва да се увеличи трикратно”, каза днес председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев, който откри край Варна Международната ядрена конференция “Българска атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност”.

Форумът, прекъснат за няколко години заради пандемията, събира на едно място експерти, представители на неправителствения сектор и на дипломатическия корпус, предаде БТА.“В България бе изкуствено направена неправилна система за оценка цената на електроенергията”, допълни експертът. По думите му докато стойността на тока е потискана през годините, това е “обезкървявало” енергетиката.


“Най-голямата грешка за последните три десетилетия е, че енергетиката бе ползвана от политиците като социален инструмент”, каза още Манчев. И допълни, че в системата са нужни инвестиции, както и промени в инфраструктурата й.

Неговата оценка беше, че държавата ни е поела в правилна посока с идеята за изграждане на 7 и 8 блок в АЕЦ “Козлодуй”. “Те ще заместят 5-и и 6-и блок, които трябва да бъдат изведени от експлоатация през 2047 и 2051 година”, обясни Манчев. По думите му би било добре да се вземе и решение как ще се процедира с АЕЦ “Белене”, особено като се има предвид, че двете реакторни инсталации за централата са в много добро състояние.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар