Бог високо, Борисов далеко, само ужасът е близко

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Преди 5 дни луковитското село Торос се наводни. Порой се изля и потопи около 40 къщи.

Подобна бе ситуацията в началото на месеца и в близкото село Дерманци.

То пък пострада тежко от наводнение и през 2017 г., плюс още няколко пъти в годините преди това.

Общото между селата е, и че и за двете се знае причината за бедствието – занемарено буренясало дере в Торос и липса на канализация в Дерманци.

Общото също така е, че жителите и на двете многократно са искали от всички възможни институции мерки за превенция – чисто дере и изграждане на канализация.

По същото време под вода бе и монтанското село Ерден.

Едва ли някой ще се изненада от факта, че проблемът е в местния отводнителен канал (дере). Едва ли някой ще се удиви на ,,новината“, че хората там многократно са настоявали община и държава да реконструират съоръжението.

Наводнение този път нямаше в село Константиново, община Варна. Имаше обаче през 2016 г. Вълната бе толкова силна, че помете всичко по пътя си. От тогава селото е като изтърбушено. От тогава селяните искат не просто възстановяване на асфалт, тротоари, мостчета…, а и укрепване на дерето. Именно то преля през 2016 г. До къде ли не писаха жителите на Константиново, на кого ли не се жалваха (чак до омбудсмана стигнаха), но „придобивките“ така и не ги зарадваха, макар да бяха многократно обещавани. От няколко месеца селяните се събират всяка събота на събрания и се чудят на коя още врата да потропат. Проблемът пак е известен, хората пак търсят помощ и пак… нищо не се прави – до следващото наводнение.

В село Батово, община Добричка, също нямаше наводнение сега. Но имаше опустошително през 2014 г. Селото е разположено в долина, околните хълмове са „увити“ край него като фуния. При този неблагоприятен релеф винаги се е знаело, че само широк канал би поемал и отвеждал водите. На кое ли килимче не коленичиха хората от Батово, но резултат – никакъв!

Константиново днес. Снимка: фейсбук профил на местен инициативен комитет
Стотици български селища се наводниха след порои през юли. В последните дни (за кой ли път!?) пострада Варна. Но наводнение в голям български град е винаги водеща медийна новина, а местната и централната власт под натиска на общественото мнение предприемат все пак някакви мерки там. На селата обаче никой не обръща внимание, макар в тях да живеят хиляди българи, подложени на постоянния стрес от току-що отминало или предстоящо бедствие. Дирят помощ, сигнализират, но… Бог е високо, а Борисов далеко. „Барикада“ обръща внимание на проблемите в четири села с надеждата някоя институция да се сети за гражданите в малките населени места.

Няма да влизаме в безкрайния спор вали ли днес повече в сравнение с минали години и дали дъждът е причина за зачестилите водни ужаси. Няма да хвърляме вината непременно на управляващите, защото никой не е по-силен от природата, това е неоспорим факт. Но в много случаи има конкретна несвършена работа, която е предпоставка за бедите. Хората постоянно молят за помощ, гласовете им са в пустиня. Когато тази несвършена работа бъде свършена, тогава природата може да се сметне за единствено виновна.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар