Божидар Димитров вдигна с по 100 лв. заплатите в НИМ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) се е вслушал в призива на КНСБ и е вдигна заплатите на служителите си с по 100 лв. За увеличението съобщи самият проф. Божидар Димитров по БНР. Той обаче уточни, че решението му няма нищо общо с призива на синдиката, а го е решил сам преди това заради добрите резултати на музея.

Бях решил това увеличение няколко дни преди инициативата, виждайки резултатите от 11-те месеца тази година. Тази година беше много добра и затова реших да повиша заплатите. Това стана възможно благодарение на това, че от 1 януари тази година минахме на друга система на заплащане, благодарение на едно решение на министър Вежди Рашидов, което ни позволи да ползваме собствените си приходи, включително за увеличение на заплатите”, изтъкна Димитров.

По думите му “така директорите на музеи имат стимула да повишават приходите си и по този начин и заплатите на служителите си”, както и да имат пари за т.нар. дейности – археологически разкопки, издаване на книги, консервация и реставрация на паметници и т.н.

Водихме много тежки преговори, включително и със синдикатите. България е богата страна, добави още Димитров. България е 111 000 кв. км. Всеки квадратен сантиметър в България ражда нещо. Това увеличение биха могли да го направят и други, но нашият капитализъм е див капитализъм в момента. Ние сме във фаза на първоначално натрупване на капитал”, коментира шефът на НИМ.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар