Божков

Божков: Имам доказателства, че Бойко Борисов ме рекетираше!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Ще извадя още конкретни неща срещу властта, но точно преди вота.“ Това обяви укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков, който е с 18 повдигнати обвинениясред които ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и към убийства, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

 

„И аз ще бъда малко политик и ще извадя необходимото в подходящия момент, добави той. От думите му стана ясно, че това било обмислен прийом, защото хората помнели винаги последното“, допълни Божков, който излъчваше интервюто в профила си във Фейсбук, откъдето се видя, че се намира на някаква тераса.

Той не се признава за виновен по нито едно от обвиненията и твърди, че е жертва на план за неговото унищожаване от страна на Борисов и прокуратурата. „При мен има тотално нарушаване на закона,  дори никой не ми е казал, че съм обвиняем, никой не ме е търсил, нямам призовка, не се крия“, обяви Божков сега в интервюто.

На директен въпрос защо тогава не се върне в България Божков извади обяснението, че не може да напусне границите на Дубай, тъй като с него се извършвали процедури по българското искане за екстрадиция и за издирването му от Интерпол. Ако напусна сега, ще е незаконно, обяви Божков. Иначе много му се искало да се прибере.

Божков отново повтори обвиненията си срещу управляващите, че е трябвало да плаща, за да съществува бизнесът му и се опита да избегне потвърждението, че по този начин е давал подкуп и то на висши държавни служители с твърдение, че е бил изнудван. В един момент от разговора той все пак реагира, че добре и да е давал подкуп – той е бил „рекетиран“ и трябва да мълчи ли сега. От думите му се разбра, че по сигнала, който подаде до прокуратурата през лятото на миналата година по темата досега не е бил потърсен от българските разследващи.

Бизнесменът беше категоричен, че изобщо не може да става дума за неразбирателство между премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски. От накъсаните му реплики поради лошата телефонна връзка се разбра, че бизнесменът се е почувствал мишена на управляващите, които той продължава да нарича „хунта“, преди около 4 години, когато е започнала промяна на Закона за хазарта, засягаща данъчното облагане на т. нар. игри на щастието. Дотогава той не е имал проблеми и подчерта, че колекцията му от антики е била централно събитие с изложба при приемането на България в Европейския съюз (тогава изложбата също предизвика скандал).

„Чувствах се изключително силен, защото не съм нарушил нито един закон“

така отговори на въпрос дали се е чувствал недосегаем бизнесменът, който през годините имаше статут на недосегаем, а главният прокурор Иван Гешев го определи като един от „най-опасните българи“ . „Винаги съм си плащал данъците и такива хора трябва да са неприкосновени“, заяви той.

Божков отново повтори, че е платил повече от 60 млн. лв. на Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов, като подчерта, че това обаче е ставало след като си е платил данъците. През юни миналата година той съобщи първо с комикси, че премиерът и министърът са му поискали 20% от печалбата от лотарийния му бизнес в замяна на удобно за него законодателство. Показа и банкови документи за изтеглени пари в кеш и изпрати официално сигнал по темата до прокуратурата и европейските институции.

„Не съм си осигурявал спокойствие, а съм си осигурявал съществуване.

Подадох сигнал в прокуратурата за доказано престъпление, което никой не разследва – за рекета срещу мен, който е ескалиращ… Когато отказах да давам парите, унищожиха целия ми бизнес. Аз съм си плащал всички данъци, след това съм давал“, твърди Божков.

След настояване на водещата на предаването, че даването на подкуп към висши държавни служители също е престъпление, Божков отговори: „Какво от това, трябваше да си мълча ли?“, а след като беше попитан защо преди това не е говорил за „хунта“, а едва от година насам когато има проблеми, обясни, че на човек му отнема време преди да се реши да говори публично за такива неща.

Според Божков явно целта е била не да му се вземе бизнесът, а да бъде напълно унищожен, което се е и случило:

„Унищожиха бизнеса ми, защото се страхуваха, понеже не съм бил никога от тях

а съм бил между тях. Моят бизнес е съществувал въпреки политиците, а не благодарение на тях“.

На въпрос кога се е почувствал застрашен, Божков отново обясни: Никога не съм се чувствал застрашен, защото винаги съм спазвал закона. Реших, че е по-добре да давам някаква част, за да съществува моят бизнес, докато тези са на власт. Въпреки всичко не съм ощетил никого. Това са мои лични пари, можело е да ги изям и да ги изпия, аз ги давам на грабителите… Не съм давал подкупи, мен са ме рекетирали. Васил Божков, в отговор защо е плащал на управляващите

Интервюираният даде още един детайл от обвиненията си към управляващите – че пиарът на Борисов Севделина Арнаудова е ходила в офиса му всеки месец и така парите са стигали до премиера.

През лятото Божков само попита реторично: „Какво е правила Севда при мен всеки месец?“, а Арнаудова лично му отговори с „писмо“, в което се обозначи като Шехерезада и посочи, че причината са лични отношения. Борисов направи изказване, от което се подразбра, че Божков е харесвал Арнаудова и заяви, че няма да има повече коментари по този личен въпрос.

Божков отдели внимание и на прокуратурата, като подчерта, че по отношение на неговия случай с бизнеса му има тотално нарушаване на закона.

„Прокуратурата е била наясно за пътуването ми към Дубай. Прокуратурата не спазва законите. Тя е инструмент на „бога““… Чекмеджетата на Борисов, записите – това е едно доказано престъпление, но този сигнал не се разследва от прокуратурата„, посочи Божков.

Той не разказа конкретно, но от думите му се разбра, че процедурата за екстрадицията му, поискана от държавното обвинение, не е приключила и докато тече, обвиняемият няма право да напуска Дубай.

В отговор на въпрос, Божков каза, че има още доказателства по сигнала и вероятно ще ги покаже в предизборната кампания. „Мисля да ги покажа в подходящия момент, ще постъпя като политик“, каза той.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар