Божков: Опасявам се да се върна в България, не живеем в нормална правова държава

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Обявеният за общодържавно и международно издирване собственик на “Нове холдинг” Васил Божков твърди, че се намира в държава на Балканския полуостров и не смята да се връща в България, защото се притеснява за живота си.

“Аз се опасявам да се върна в България, чувствам се застрашен за живота си. Ако се върна, сигурно ще ме арестуват веднага и какво ще се случи с мен, не знам. Репресивни времена са, не живеем в нормална правова държава, правим пропаганди, живеем като по времето на Гьобелс, даже и по време на комунизма не е било така”, каза Божков по телефона за Би Ти Ви в четвъртък (30 януари) сутрин. Ден по-рано главният прокурор съобщи, че бизнесменът е задочно обвинен по седем обвинения, сред които за ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство за престъпление по служба.

Васил Божков каза, че по негова информация вчера са били проверени 13 адреса, свързани с него и е арестувана жена му, за което обаче нямал повече данни. Той твърди, че се намира на държава на Балканския полуостров, като в отговор на въпрос каза, че не е в Сърбия.

Преди изявлението на главния прокурор в сряда по обяд Божков коментира пред “Дневник”, че не знае какво става, но не е избягал, не се крие и има законни начини да го потърсят. Днес Божков каза, че е решил да не се връща след чутото от Гешев.

“При тези обвинения за виновност, при тези решения на прокуратурата аз се опасявам да се върна в България. Какви са тези обвинения, дали могат да се намерят такива документи и такива доказателства из някой от офисите? Защо трябва да се изземват парите на работещи компании, да се арестуват хора, нямащи нищо общо с това, как мога да се върна при това положение. Ако Гешев иска да търси престъпници във връзка с тези такси и този закон, нека се огледа по-високо от членовете на Комисията по хазарта.

Кой е над комисията – министърът, кой е над министъра – министър-председателят посочи Божков.

 

Миналата седмица спецпрокурори проведоха акция в Комисията по хазарта и иззеха документи, а вчера акция имаше отново в Държавната комисия по хазарта, в която бяха задържани нейни служители, включително председателят. Гешев съобщи за 16 арестувани, но все още няма информация дали те са само от комисията.

Собственикът на “Нове холдинг” отрече да нарече лобистко законодателството, което му е позволило да си избере каква точно такса да плати. “То е бизнес решение. Може би е било добро за държавата – тя е получила 500 млн. лв,. иначе нямаше да получи нищо. Националната лотария не е спечелила парите, които твърди Гешев. За 5 години може би е спечелила няколкостотин милиона лева, но не и толкова, които те твърдят, че сме откраднали”, заяви Божков и попита защо не са обвинени други акционери, а само той.

Божков отказа да дължи 200 млн. лв. и продължава да твърди, че си е платил всички данъци. “Държавната лотария не дължи пари на държавата, защото си е плащала всички данъци по закон. Нека Гешев прочете търговското право, нека види закона за таксите, той е ясен – таксата се определя от органа, който извършва услугата – “Издаване и поддръжка на лиценз”, къде е вината на нашата компания? Ако държавата би определила друг данък, може би нямаше да ги има в бюджета и тези 500 милиона лева, които сме платили.

Нека да не бъркаме търговския закон с наказателното право

Може би Гешев е силен в наказателното право, но не и в търговското”, заяви Божков.

Той отрече да е общувал с хора от комисията по хазарта, отрече и да се е опитвал да влияе по някакъв начин на членовете на комисията. “Това е един от най-строго регулираните бизнеси в България. Няма начин да се влияе”, каза Божков.

Зад обвинението “ръководител на организирана престъпна група” “стоят бръщолевенията на едни луди хора, които твърдят един път едно, един път – друго”, каза Божков. Той отрече и да е правил опит за подкуп на длъжностно лице.

“От прокуратурата досега никой не се е опитвал да се свърже с мен. Аз мислех да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор мисля, че за мен е опасно да се върна в България.

Не съм престъпник, като се стигне до съд, сигурно ще се изправя и пред българския съд.

Претърсени са 13 мои офиса, претърсен е домът ми, не знам колко души го претърсват. Арестувана е жена ми, която хабер си няма от нищо, след това може би е върната, за да продължи претърсването, може би си седи в ареста, нямам информация. Засега не са засегнати други членове от семейството ми. Засега не е иззето нищо”, съобщи още собственикът на “Нове холдинг”.

“Докато имам възможност, “Левски” ще бъде добре”, подчерта той. “Не се укривам, стоя си в чужбина. Има ли някакво значение къде съм?”, обяви още Божков.

Прокуратурата все още не е съобщила никакви подробности по обвиненията и задържаните. Все още не е ясно и дали обвиненията са свързани с проверката от края на 2019 година.

Източник: Дневник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар