“Боинг” ще плати 200 млн. долара заради подвеждащи данни за самолетите “737 Max”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Корпорацията “Боинг” ще изплати 200 милиона долара за уреждане на исковете на инвеститори, подведени от компанията за безопасността на самолетите “737 Max”, два от които катастрофираха и загинаха 346 човека. Това съобщи вчера федералната Комисия по ценни книжа и борси, която каза, че наложила глоби на самолетостроителната компания и нейния бивш президент Денис Мюйленбърг за направени публично подвеждащи изявления за самолета и неговата система за автоматичен контрол на полета, обусловила катастрофите, предаде АП, цитирана от БТА.

Нито корпорацията, нито Мюйленбърг признават, че са извършили нещо нередно, но са се съгласили да платят. Мюйленбърг, който бе отстранен от поста си през декември 2019 г., девет месеца след втората катастрофа, е санкциониран с един милион долара.От Комисията по ценни книжа и борси заявиха, че компанията и нейният експрезидент са осъзнавали, че системата за контрол на полета има проблеми с безопасността, но са подвели инвеститорите “в опит да реабилитират облика на Боинг”.


Миналата година корпорацията плати 2,5 милиарда долара по друго споразумение с министерството на правосъдието на САЩ. По-голямата част от тази сума бе преведена на авиокомпаниите, чиито самолети “737 Max” бяха заземени за близо две години, припомни АП.

Новият самолет “737 Max” на индонезийската авиокомпания “Лайън еър” падна в Яванско море през октомври 2018 г. Друга машина от същия модел на “Етиопиан еърлайнс” рухна на земята край Адис Абеба през март 2019 г.

Установено бе, че ив двата случая въпросната система за автоматичен контрол на полета е насочила носа на самолета надолу поради погрешно разчитане данните от един датчик и пилотите не са успели да възстановят ръчния контрол върху полета.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар