Бойколандия: Семейство просрочи кредит с 1 лев, банката им обяви 2 апартамента за продан.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съдът спаси Нина и Георги Георгиеви от незаконно искане на 10 000 лв.

СЕМЕЙСТВО, КОЕТО ОТ ГОДИНИ ЖИВЕЕ И РАБОТИ В БРЮКСЕЛ, УСПЯ ДА ПРЕБОРИ В СЪДА ТЪРНОВСКА БАНКА, КОЯТО ИСКАШЕ ДА ИМ ВЗЕМЕ НЕЗАКОННО НАД 10 000 ЛЕВА.

Според Великотърновския районен съд обявяването на кредита за предсрочно изискуем е незаконно и се отменя, сочи решението от 8 май.

За неоснователни и недоказани са обявени и всички такси, лихви и суми, които банката е искала от Нина и Георги Георгиеви.

„Експертизата показа 1 лев просрочие 90 дни, което банката сама си е генерирала с начисляване на лихва между получаването и осчетоводяването на нашите преводи.

Трупали са пари от удръжки по преводите като такси. За 1 лев два имота за продан обявиха и ни изнудваха с колекторската си фирма да им платим още 4000 лева, а отделно си взеха 1800 лв. за съдебни разходи без съдебно решение“, коментираха Нина и Георги за „Борба“.

БЕЗ ДА БЪДАТ УВЕДОМЕНИ И ДОКАТО ПРЕВЕЖДАТ ПАРИ ОТ БРЮКСЕЛ, ДВАМАТА СА БИЛИ ДАДЕНИ НА ЧАСТЕН СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ И СА БИЛИ ОБЯВЕНИ ЗА ПРОДАН ДВА АПАРТАМЕНТА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ. По време на съдебното дело семейството успя да откупи жилищата, като си плати исканите допълнителни пари, за което вестникът разказа наскоро. Историята изглежда обикновена, но сега Нина и Георги се канят да водят дело в Страсбург за нарушени права срещу държавата. През есента на 2005 г. Георги тегли 14 000 лв. кредит, за да купи жилище в Полски Тръмбеш.

Заемът е за 240 месеца от датата на неговото усвояване и с лихва 14,25%. Семейството плаща вноските, но после заминава за Белгия. Прави спогодба с банката през 2013 г., когато заемът е останал 13 292 лв., макар да е плащан редовно. Лихвата по споразумението е 10,29%. Кредитната институция няма никакви претенции и плащанията вървят до август 2018 г.

Семейство Георгиеви продължават да пращат пари по сметка от чужбина, но вместо за погасяване банката обаче ги ползва за такси и услуги и обявява кредита за предсрочно изискуем. Това са доказали множеството експертизи по делото, поискани и платени от Нина и Георги. Банката завежда дело, като за обявените на публична продан апартаменти хората научават, след като ги търсят клиенти за сделка.

Тогава историята влиза в храма на Темида. За да даде показания, до България си идва Нина, но заседанието е било още преди световната пандемия. Пред съда тя показва доказателства, че със съпруга си са си плащали всички вноски от Брюксел, които реално на месец били по 151 лв. Банката завежда делото срещу семейството, защото плащанията били спрели в края на юли 2019 г. Според кредитната институция към тази дата дължимата сума е… 17 000 лв.

В заключението на вещото лице по делото обаче е отбелязано, че превежданите суми не са използвани за погасяване на задължения за договорна лихва и главница по погасителен план, а са разпределени от банката за такси и разноски. Заради незаконните действия на банковите чиновници към фамилия Георгиеви съдът е осъдил банката да плати и 1300 лв., похарчени за експертизи и адвокати. Освен това Темида отхвърли претенцията на кредитната институция за над 10 000 лв., тъй като те са искани неправомерно.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Бойколандия: Семейство просрочи кредит с 1 лев, банката им обяви 2 апартамента за продан.

Вашият коментар