Бойколандия! Безработните в България дължат по-високи здравни осигуровки

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Здравната осигуровка за безработни вече е 26 лева

От 1 януари 2021 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се граждани, дължат месечно по 26 лв.

От 1 януари е определен нов размер на минималния месечен осигурителен доход – 650 лв., а максималният осигурителен доход остава 3000 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен осигурителния доход за самоосигуряващите се. Тоест за тях здравната вноска е 8% върху не по-малко от 325 лв. и не повече от 3000 лв. месечно. Здравните вноски се увеличават ежегодно с ръста на минималния осигурителен доход.

 

Срокът за плащане на тези вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за януари 2021 г. трябва да се плати до 25 февруари 2021 г.

Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за плащане на здравни вноски.

Тоест, ако от 1 януари 2021 г. трябва сами да внасяте здравни вноски, то трябва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари. Глобата за неподаване на декларацията е от 500 лв. до 1000 лв.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който човек потърси медицинска помощ, платена от здравната каса. Прекъснати здравноосигурителни права се възстановяват, след като бъдат платени всички здравни вноски за последните 60 месеца.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар