Бойколандия: Ваксината на “Модерна” – само за богоизбрани: министри, депутати, съдии

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На фона на изоставането в имунизацията на населението срещу коронавирус се оказва, че единият от трите медикамента налични у нас, при това най-добрият и най-сигурният от тях, фактически не се използва.

От началото на ваксинационната кампания препаратът на американската компания “Модерна”е поставен 10 пъти по-малко от “АстраЗенека”, сочи актуалната статистика на Единния информационен портал, който е официален източник на информация относно коронамерките в България. При това тук влизат и бройката на поставени втори дози, т.е.това дори не е количеството хора.

От таблицата се вижда, че до този момент “Модерна”е използвана само и единствено в София и никъде другаде в страната. През миналите дни имаше само единични дози извън столицата. Това е явен знак, че хората в другите населени места фактически нямат право на реален избор на препарат.

Същевременно получените количества от ваксината само от първата доставка са 6000 през януари. Според данни от сайта на Министерството на здравеопазването (МЗ) през текущия месец март у нас трябва да има поне още 22 000 дози от “Модерна”.Къде са те обаче? Защо никой лекар не ги е получил?

Според източник на Lupa.bg ваксините на “Модерна” на практика не са достъпни за “простолюдието” и не са на разположение на личните лекари. Те се отпукат само и единствено на най-висшия ешелон хора у нас, така да се каже – за “новата номенклатура”. Именно с тази ваксина са убождани министри, депутати, лидери на партии, съдии и прокурори, както и различни олигарси и висши служители на корпорациите им. Казват, че достъп до “Модерна” имат единствено здравния министър проф. Ангелов, както и още 5-6 директори на някои от най-важните болници в столицата. Те съставяли и списъци и графици с “наши хора”, които да получат най-качествената ваксиа.

Иначе в началото на февруари стана ясно, че България ще поръча още 460 000 дози от ваксината на “Модерна”. От Министерството на здравеопазването посочват, че всички посочени дати и конкретни количества за доставки са индикативни и е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на всяка компания. По план се очаква, че страната ще може да разчита на около 1 милион дози от препарата “Модерна”, вместо първоначално предвидените 500 000. С новата поръчка само тези количества би трябвало да стигнат за ваксинацията на около 500 000 души.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар