Бойколандия: Момиче се гърчи от болест заради безпаричие

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В XXI век здравната система и безпаричието в България обричат един млад човек на невероятни болки и страдания. Веселина Грахльова от дупнишкото село Сапарево, която е с детска церебрална парализа, прикована в инвалидна количка, е принудена да се гърчи в мъки, съпътстващи я цял живот и ставащи все по-силни и непоносими.

След 30 години борба с коварното заболяване преди няколко месеца близките на Веселина намират лъч надежда – възможност за лечение в Турция. Д-р Мерилин Хасанова от Роботизиран физиотерапевтичен център към болница „Мемориал” изпраща на майката на болната Йорданка Грахльова план за физиотерапия и рехабилитация в здравното заведение, пише „Вяра“.

От турската болница предлагат роботизирана физиотерапия, електротерапия, ерготерапия, неврофизиологични упражнения, ходене в среда без гравитация. Срещу 13 000 евро за лечение само за един месец. Извън тази сума остават разходите за престой и транспорт. Комшиите изразяват съгласие да работят с родната здравна каса, при условие че сумата се внесе предварително по сметката на болницата.

Йорданка Грахльова се обръща за помощ към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – да изпратят Веселина на лечение в чужбина, за което държавата да осигури средства. Отговорът е „не”. Аргументиран с твърдението, че и в България могат да помогнат на Веселина.

Семейството на болната няма пари за скъпоструващото лечение, на което се надява да й помогне да проходи. Започва поредна кампания за набиране на средства и до момента са събрани 4000 лв.

„30 г. се борим с тази болест. Вече нямам сили. Разболях се и аз. Не си чувствам ръцете – масажи, гимнастики, вдигания. Нещо страшно е. Веселина е 50 кг, а аз – 60, как да се боря? Сама се боря! Безхаберието на здравната каса ни уби! Това е самата истина!

Тези 13 000 евро са необходими, за да може дъщеря ми да постъпи в частна клиника в Истанбул, като това е сумата само за процедурите. Отделно ще трябват 3 или 4 хил. лв. като пътни разходи, хотел, който се намира зад самата клиника, храна. Турските лекари са преценили какво могат да предприемат на базата на документите, които изпратихме. В момента те не знаят една година ли ще я лекуват, две ли, но казват, че трябва да има подобрение още от първия курс”, плаче майката на Веселина.

За всички, които могат да помогнат с дарение:

„Банка Пиреос България” АД и „Юробанк България” АД,

стар IBAN BG 73 PIRB 73851606716167,

стар BIC PIRBBGSF, валиден до 17 октомври

нов IBAN BG85 BPBI 81701606716167, валиден след 17 октомври

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар