Бойколандия: Парализирана жена отиде до ТЕЛК комисия вместо да е обратното

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Скандален случай в една от ТЕЛК комисиите в Благоевград с днешна дата – парализирана жена от село Рупите, с прекарани пет инсулта, беше докарана с частна линейка за преосвидетелстване пред Комисията, предаде БНР.

Обясненията на лекарите и ръководството на болницата за това, че не се изпълнява наредбата за посещения на място при лежащо болни, е, че са много натоварени и няма достатъчно средства.

Евангелия Костова е на 77 години. Според последното решение на ТЕЛК от преди 15 години тя е със 73% загуба на работоспособността. Близките ѝ подават документи за преосвидетелстване преди година и 3 месеца. Докато чакат, състоянието и прогресивно се влошава- парализа и отоци по цялото тяло. За напълно неподвижната жена се грижи 81-годишният ѝ съпруг:

Дъщеря ѝ Аксиния пише молба до ТЕЛК експерти да дойдат на място в село Рупите, на което жената има право. Получава отказ, но с уточнението, че могат да я преосвидетелстват по документи. Които след година и половина не отразяват реалното й състояние.

Тогава семейството се принуждава да наеме частна линейка и да я транспортира до Благоевград. Където близките се натъкнаха на редица препятствия с качването на носилката до третия етаж, където е ТЕЛК комисията, тъй като специализираният асансьор е с чип.

На въпроса защо е отказано домашно посещение и освидетелстване, д-р Олег Кашукеев реагира така: „Прочетете си там какво сме писали, няма да ви кажа нищо“.

Какво се е случило вътре, накратко обясни дъщерята Аксиния:

„Погледнаха, че краката са много подути… От колко време е така?… От 5-6 месеца… Госпожо, може да си я отведете в линейката. Изчакайте отвън за протокол.

Според болничното ръководство посещенията на ТЕЛК комисиите на регионален принцип при лежащо болните е почти невъзможен заради натовареността им и заради липса на средства.

Защо близките на Евангелия Костова си причиниха всичко това?

„За да излезе решение, че е напълно неподвижна, защото ние живеем далеч. Трябва някаква помощ“.

След 30 минути жената получи документ за 100% инвалидност.

 

Източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар