Бойколандия: Чиновници от ГЕРБ „погребаха” жива пенсионерка

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пенсионерка от Габрово вече два месеца опитва да докаже на българските чиновници, че е жива, но удря на камък, тъй като по документи тя се води покойница.

В края на миналата година българските власти получават от Германия документи, удостоверващи смъртта на 69-годишната Яна Георгиева. Без да си направят труда да проверяват, първото нещо, което българските служби предприемат, е да спрат пенсията на жената. Когато обезпокоена, че не е получила пенсията си, Яна отива в пенсионната служба, оттам й казват, че няма как да я получи, тъй като е мъртва.

Смъртният и акт бил издаден на 8 юни в Германия. Служителите в НОИ и ГРАО в Габрово са категорични, че няма как да обявят за невалиден и да обезсилят получения от Германия смъртен акт, тъй като всичко в него съвпадало: трите имена на жената, ЕГН-то и номера на документа й за самоличност. Фактът, че бабата стояла пред очите на държавните и общинските чиновници жива и здрава, изобщо не ги трогнал и те били категорични, че на мъртъв човек пенсия не се полага. Все пак служителите от ГРАО подали сигнал до районната прокуратура в Габрово, откъдето са започнали проверка. Тя обаче вероятно ще продължи повече от месец, тъй като ще трябва да се правят запитвания и да се изчаква разследването и на германските власти.

Самата пенсионерка и близките й смятат, че в случая става въпрос за кражба на лични данни. Преди години възрастната жена изпращала своя европейска здравна карта на българин във Фрайбург, който обещавал да я вземе да работи при него като чистачка. Тя така и не получила работата, но вероятно мъжът или някой друг са се възползвали от личните данни на Яна, с които са дали чужда самоличност на трето лице. И когато това лице е починало, германските власти всъщност са издали смъртен акт на човека, чиито три имена фигурират на личната карта, а именно на българката от Габрово. Така живата Яна става покойница.

Докато разследващите в двете държави разплитат случая обаче, 69-годишната Яна ще си стои без пенсия, няма право и на прегледи при семеен лекар.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар