Бойколандия: Шефът на “Воденицата” съветван “да пусне от баницата”, за да си реши проблемите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Защо не пуснеш малко от баницата, за да си решиш проблемите?”. Този съвет през посредници многократно е получавал бизнесменът Веселин Денков, който сега се намира в ареста, обвиняван като участник в организирана престъпна група за рекет и изнудване.

“Прокуратурата се опитва да изгради образа на Денков като човека на Васил Божков, който финансира протестите срещу правителството и главния прокурор”, става ясно от разказа на неговия адвокат Стоимен Чакалов пред Mediapool.

Веселин Денков е един от сравнително известните софийски бизнесмени с ресторанта му Воденицата в полите на Витоша. Той е развил сериозен бизнес с няколко известни заведения “. На 1 септември Денков изненадващо е задържан на граничния пункт Калотина на връщане от ваканция, като с него е била дългогодишната му приятелка Ивайла Бакалова.  Припомняме, че в петък вечерта пък служители на шест институции, сред които НАП и Икономическата полиция нахлуха в ресторанта му, докато той вече в ареста.
Още на 3 септември, два дни след задържането, прокурорската версия около новото дело на Веселин Денков е публикувана в близкия до властта вестник 24 часа. Специализираната прокуратура сочи за главни действащи лица в бандата за рекет и изнудване Ивайло и Александър Георгиеви (баща и син), известни като Пифа и Малкия Пиф. Те са собственици на заложни къщи предимно в кв. Люлин.
Според спецпрокуратурата бандата действала от януари 2018 до 28 август 2020 г., когато Пифовете бяха арестувани при акция на спецпрокуратурата и антимафиотите от ГДБОП. Тайни и явни свидетели, общо десетина на брой, разказали пред спецпрокурорите, че заложните къщи на Иво Пифа работили с пари на Весо Брадата, съобщава изданието.
“Предположенията за извършените престъпления от Денков се базират на тайни свидетели и на такива явни свидетели, които разказват историята за рекет и изнудване с “говори се”, “твърди се” и “чувал съм” и прочие. Обвиненията са, че става дума за верига от заложни къщи, които са изнудвали своите клиенти. Финансирането на заложните къщи е осигурявано от фирмите на Денков, който имал мащабен бизнес. Всъщност истината е, че той има финансова къща, под надзора на БНБ, която никога не е открила проблеми при множество проверки на небанковата институция. Интересното е, че събраните доказателства досега не са достатъчни дори за публикация в някоя от по-специфичните медии. Сещате се за кои говоря”, казва адв. Чакалов.
Другата търсена връзка е с укриващия се в Дубай бизнсемен Васил Божков. Когато на свидетелите по това дело се прави разпознаване, една от показваните снимки е на Васил Божков. Веселин Денков никога не е имал нещо общо с Божков, включително общ бизнес, казва неговият адвокат.
Най-сериозното досегашно подозрение на прокуратурата към Веселин Денков беше делото за изнудването на убитата Станка Марангозова. Весо Брадата и Иво Масларов (доведен син на Емилия Масларова) са обвинени в изнудване на Марангозова.
Станка Марангозова е разстреляна от моторист на 11 октомври 2019 г. в столичния квартал Младост.
Приживе Марангозова е подсъдима за измама при доверителното управление на около 1.4 милиона лева, припомня Биволъ. През свръзани с нея сметки обаче са минали над 60 милиона лева.
От този момент започват проблемите на Денков. Той е обвинен за изнудването на Станка Марангозова, което на три пъти е вкарвано в близкия до управляващите Специализиран съд, който и трите пъти връща обвинителния акт като изцяло негоден. И досега делото не може да тръгне.
“Въпросният имот, за който се сочи, че Денков е изнудвал Марангозова, вече е бил ипотекиран в банка, а след това поставен под възбрана от прокуратурата. Т.е. дори да приемем, че Денков наистина е искал тя да го продаде, то той явно го е правил в полза на банката и на самата прокуратура, а не в нечия друга полза”, казва адв. Чакалов.
“На този фон, през всичките тези години Денков е получавал някакви странни послания чрез посредници, че може да му се решат проблемите. Ако можем да направим аналогия с Божков – Васил Божков казва, че е плащал такса спокойствие за бизнеса си, докато Денков винаги е отказвал. Никога не е казвана конкретна сума, чрез посредници, използвани са дори известни лица. “Защо не си решиш проблема?”, “Защо не пуснеш малко от баницата?”- разказва неговият адвокат.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар