Бойкот: Бар в София отказва да затвори утре

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Столично заведение обяви бойкот на поредния локдаун и обяви, че няма да затвори утре. Барът ще работи в знак на протест срещу третото затваряне на ресторантите от началото на пандемията.

Собственичката заявява, че ако има мерки, то те трябва да се спазват от всички. Твърди, че не се страхува от глобата.

Нейни редовни клиенти пък обещали да дойдат утре, за да я подкрепят.

Росица Коцева казва, че утре няма да принуждава работниците си да идват, сама няма да може да сготви, но барът ще е отворен. Затънала е в заеми, смята, че мерките 80 на 20 и 60 на 40 не работят добре, притеснява се и за хората, които е наела.

“Ако ще се правят мерки, да са истински, както в началото беше обявено извънредното положение и хората можеха да си разсрочат заемите и банките нямаха оправдание да кажат, че не е обявено извънредно положение затова заемите са изискуеми. В тази ситуация една глоба, един затвор дали има някакво значение? Няма”, каза Коцева.

Солени глоби заплашват както собствениците на заведения, който работят въпреки забраните, така и клиентите им. Сервитьорите в момента масово напускат и започват работа в колцентрове или като продавачи в моловете. И в големите търговски обекти обаче ситуацията преди поредното затваряне не е добра.

“Вече трети сезон подред нашата стока ще остане непродадена, при първото затваряне успяхме да продадем 60 % от досатвената стока, при втория локдаун успяхме да продадем 40 % от зимната и сега вече от пролетно лятната, не знам, ще бъде много малък процента”, обясни Венцислав Николов, зам.-председател на Българската ритейл асоциация.

По мярката 60 на 40 успяват да кандидатстват много малко от служителите, казва още Николов. По “Запази ме” пък хората получават парите си с месец и половина закъснение. Така че и тук очакват преориентация на персонала. Според Венцислав Николов ръст на продажбите в събота и неделя, преди затварянето, няма.

“Два дена или пет дена да работим по-силно, това не помага изобщо, когато сме затворени два месеца”, допълни Венцислав Николов.

Според Николов моловете не са развъдник на вируса, защото има скъпи и качествени филтри, вентилационни системи и UV лампи. Има и контрол на входа, в магазин не се пуска повече от един човек на 20 кв. метра.

Той смята че и големите магазини извън моловете ще приложат трик – ще заградят само 300 квадрата за клиентите си и ако хората преди са били на широко, сега ще се ограничат в тази площ.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар