Бойкот на ИТН оплете още повече казуса с оттегления проектокабинет

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В пореден пример за пълния разрив между формациите, които доскоро разговаряха за общо управление, “Има такъв народ” отказа да се включи в обсъждането на проектокабинета на Пламен Николов и напусна пленарната зала на Народното събрание. Останалите парламентарни групи се опитаха да свършат някаква работа сами, но се оказа, че нямат кворум, за да продължат заседанието, и временно го прекъснаха.

ПРОЕКТЪТ

В дневния ред беше включено обсъждането на проекторешение във връзка с указа на президента Румен Радев,с който той предлага депутатите да одобрят Николов за премиер, и със заявлението на самия Николов, че се оттегля. Проектът беше внесен от представители на формациите, с които ИТН преговаряше – ДБ, ИБГНИ и БСП. Текстът му се състоеше от едно, единствено изречение: “Мандатът за образуване на правителство приключва неуспешно.” Обявената цел от вносителите беше да се преодолее правният казус, който се създаде заради безпрецедентния случай, при който кандидат за министър-председател се оттегли ден преди Народното събрание да гласува предложената му от държавния глава кандидатура.

БОЙКОТЪТ

От ИТН обаче видяха това като предизвикателство към себе си. В изявление от парламентарната трибуна депутатът от партията Ивайло Вълчев припомни, че са поставили като условие за създаването на правителство да получат подкрепа от ДБ и ИБГНИ. С такава обаче не разполагат и затова са оттеглили кандидатурата на Пламен Николов.

“Защо сега се правите, че не разбирате, че с отказа на Пламен Николов мандатът не е изпълнен, а организирате дебати по толкова ясен и прозрачен казус”, попита Вълчев. И иронично обяви, че всички останали политици в настоящия парламент в миналото са били заедно в един или друг момент. “Сега имате историческия шанс отново да бъдете заедно – така, както винаги сте били. Престанете да обвинявате нас. Ние не сме проблемът, ние сме решението на проблема. Но това явно ще се случи на следващите избори”, допълни той. И заяви, че със съпартийците му ще напуснат пленарната зала, и няма да се върнат, докато останалите не приключат с темата.

БУРЯТА

Разярена от случващото се, на трибуната излезе Татяна Дончева от ИБГНИ, която обяви, че е налице конституционен проблем, създаден от ИТН. От думите й се разбра, че председателят на Народното събрание Ива Митева е участвала в съставянето на проекторешението вчера, но тази сутрин е отказала да го подпише.

“Ние не сме деца в детска градина … Не знам какво искат да покажат тези хора и на кого, и не знам какво мислят, че се случва. Ако целта е да направим държавата на дреб, да направим така, че всички институции да бъдат осмени, оплюти и унижени, аз мисля, че това е пътят”, гневно се нахвърли тя върху отсъстващите си колеги от ИТН. Дончева предложи залата да гласува проекта, а на Ива Митева препоръча “да не се държи като болонка на някой сценарист”.

“Самият факт, че трябва да гласуваме такъв странен проект на решение, означава, че сме стигнали до един етап от развитието на нашата конституционна демокрация, който със сигурност не може да бъде наречена зряла, консолидирана и да не използвам други епитети”, констатира Атанас Славов от ДБ. По думите му, през последните дни са били направени опити да се изкриви основният закон, за да бъде обслужена първата политическа сила.

ГЛАСУВАНЕТО

Когато обаче се стигна до гласуването на проекта, водещият заседанието Кристиан Вигенин заяви, че във вота са участвали 105 депутати, а трябва да са поне 121. Затова прекъсна работата на парламента, за да се проведе председателски съвет, на който да се обсъди положението.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар