Васил Василев

БОЙКОТ на Народния театър, обърнат на Народен съд, директорчето – вън!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Народния театър се е обърнал на Народен съд.

Историята ще държи отговорен директора му за развращаване на естетиката и етиката в националния храм на Мелпомена.

Слагачът Васил Василев допусна от първата сцена на България, както никога досега (дори и във времената на култа и соцреализма) да се лее цинична политагитация, а пропагандизмът да се лансира като норма.

Тези комисарстващи “творци” не знаят ли, че реалността на спектакъла дефинитивно не може да се смесва, нито да се бърка с извънхудожествения контекст? В коя академия са ги учили, че конюнктурен пасквил като “Хага”, обслужващ тезите на чужд правителствен режим, има място на националната ни сцена?

Няма лошо да правиш антивоенен театър. Но как се нарича това да поставяш антируски и проукраински театър в националния театър на България? А да превръщаш сакралното пространство на зрителния салон в митинг на феновете на Зеленски с развети украински знамена? Изкуството е коректив на политиката, не резоньор и глашатай на нечия правда.

Емоционално съм свързан с театъра, отрасъл съм зад кулисите на бургаския драматичен театър “Адриана Будевска”, баща ми е поет, драматург и режисьор, майка ми – актриса, и не мога да остана безразличен към подобно кощунство.

Отказвам да издържам с данъците си това позорище. Призовавам Васил Василев веднага да даде оставка. Призовавам всичките си приятели и читатели да бойкотират представленията на Народния театър “Иван Вазов”, превърнат във филиал и самодеен колектив към украинското посолство в София. Това ще е морален протест срещу политизацията в изкуството.

Знам, че гласът ми е слаб спрямо пропагандната машина, която сега денонощно ще тръби какъв шедьовър се е родил на първата ни сцена и как публиката изживява катарзис, но десетина зрители дори да предпазя от това самоунижение, пак ще ми донесе облекчение.

“Режисьора”-девиант Галин Стоев предпочитам да не коментирам. Човекът е с тежки комплекси – компенсаторно наваксва с инфантилен екстремизъм онова, което не може да демонстрира като творец. В дискусията след премиерата той съвсем сериозно обявил, че иска да отрови Путин. Пожелавам му успех, но да хваща “поезда” за Москва, да нахлува в Кремъл и да действа, вместо да ползва реквизитите на академичната ни рампа.

 

 

Сред тия кулиси изкуство са правили Вазов, Лилиев, Яворов, Йовков, Радичков, Масалитинов, Георги Георгиев – Гец, Славка Славова, Андрей Чапразов, Маргарита Дупаринова, Стефан Данаилов…, дотам ли я докарахме накрая – до Васил Василев, “Хага” и Стоев, отровителя на Путин?!

Не разбирам защо мълчат актьорите от трупата на Народния театър, както и останалите български театрали и интелектуалци. Всъщност разбирам, но не ги оправдавам.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар