Бойко Рашков: Материалите за Радев сякаш са писани в метеорологична станция

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Тези материали, които са публикувани гордо на сайта на прокуратурата, са написани, все едно са писани в ДАНС или в някоя метеорологична станция – ”висока степен на вероятност”, ”много е вероятно”, ”много е достоверно”, може би ще вали, може би няма да вали и т.н.

И когато това се отнася до длъжностни лица, заемащи отговорни постове в държавата, включително държавен глава, това според мен е обидно за нацията.

Това коментира бившият председател на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков пред БНР. “За мен въпросът с публикуването на тези материали – нещо, което е озаглавено постановление, няма белезите на юридически документ, правен, процесуален акт, и звукозаписи, снети на хартиен носител, за мен това е недопустимо”, подчерта Рашков. Според него публикуването на такива материали е забранено от Наказателния кодекс.

“И не мога да си обясня самодоволството, с което са публикувани тези материали, в грубо противоречие с наказателния закон. Прокуратурата у нас и по конституция, и по закон бди за спазването на закона от всички. Очевидно обаче не бди за спазването на закона от самата прокуратура. И този пример се дава от новия главен прокурор”, допълни Рашков.

Той уточни, че член 145 от Наказателния кодекс е гаранцията, че и забраната в чл. 32 от Закона за СРС ще се спази. По такъв начин се охраняват основните права и свободи на гражданите – забранявайки изнасянето на информация чрез приложени специални разузнавателни средства. “Това е рецидив. Случаят с лекарите в Горна Оряховица – специални разузнавателни средства бяха изчетени от Цветан Цветанов в парламента, след което се намери един прокурор, който каза, че това не е престъпно, не е нарушение даже…”, напомни юристът.

“В конкретния случай бих предложил да се извърши проверка не толкова на самите звукозаписи, снети на хартиен носител и публикуване на сайта на прокуратурата, колкото по един друг въпрос: от кой съдия е взето разрешението за използване на СРС. Защото от тези материали това не е ясно”, коментира Бойко Рашков.

 

Според него компетентен е военен съд по казуса с началника на ВВС. “Ако бях в предходното ми битие на председател, бих предложил да се провери дали е спазен редът за използване и прилагане на СРС”, допълни Рашков.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар