Бойко Рашков: Не може главният прокурор да бъде подчинен на Бойко Борисов

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С остра критика срещу прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев излезе тази сутрин служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Прави се всичко възможно да се саботира дейността на нашите полицейски служители, каза Рашков в интервю пред БНР.

„Искат да опровергаят онова, което ние колкото и да се пазим да не разпространяваме тази информация, защото сме в предизборна кампания, но искаме обществото да е информирано какво се прави. МВР е натоварено с основната тежест с провеждането на честни избори. За да бъдат те честни, ние трябва да противодействаме на търговията с вот, защото избирателите не са стока, а трябва да могат да упражнят спокойно правото си на вот. Това е желанието на всички български граждани – да се проведат честни избори, а не с манипулации.

Вместо да бъдем подкрепени, се опитват да омаловажат труда на полицейските служители, което е недостойно от прокуратурата. При нас пристигнаха информации, че тези указания да се постъпва по този начин идват от най-високо място. Засега ще кажа прокуратурата, но те идват от по-високо. Кой е главният прокурор? Този, който назначава главният прокурор на този пост, той е главният прокурор, защото казва какво да стане“, посочи Рашков.

„Когато сравних изказването на онзи зам. окръжен прокурор в Пловдив, видях, че се изказва почти по едно и също време като Борисов, който се изказа подигравателно за полицейските служители. Питам се защо те синхронизирано вземат отношение по един и същ въпрос.

Не може главният прокурор да бъде подчинен на политически ръководител, който управлява държавата в който и да е период от време.

С какво право се намесва бившият министър-председател в работата на полицейските органи и да ги нарича милиционери“, заяви той.

Прави се всичко възможно да се саботира дейността на нашите полицейски служители. Има помагачи и свидетели, които са направили пълни признания за това какво се е случило в Пловдив, включително за това, че са им обещани пари, за да гласуват за ГЕРБ. Този случай в Пловдив касае действия във връзка с изборите на 4 април.

Питам се, когато един прокурор вместо да свърши своите служебни правомощия за разкриване на това престъпление и по най-бързия начин да влезе в съда, а противодейства, какво върши?

Има ли Инспекторат на ВСС, който трябва да провери тези изказвания и упражявал ли е правомощията си този зам. окръжен прокурор, за да стигне докрай това разследване, или се старае да направи невъзможно да бъдат наказани виновните, ако има такива“, допълни Рашков.

По думите му случаят в Пловдив не единичен. „Имаше и такъв случай във Варна, където са започнати няколко дела и разследвания. И там имаше някакво несъгласие, че нямало факти и данни за обуславяне на едни малко по-сериозни решения от страна на прокуратурата. Такава е моята информация“, посочи Рашков.

Има и информация за заплаха към нашите говорители да не разпространяват данни по случаи, свързани с престъпни прояви на съответната територия от прокуратурата. Има официално писмо от един военноокръжен прокурор до някои дирекции на МВР в момента, в който се получи сигнал за престъпление в дежурната част в дирекцията, те да пратят информация и справка на този прокурор. Това показва, че те искат да доминират в разследването, но забравят, че МВР и неговите служители имат самостоятелни правомощия, които трябва да упражняват без натиск от никой, включително прокуратурата“, заяви той.

Има действия, които са негласни и там място за прокуратура няма. В закона пише, че място за прокурорски ръководни функции има, когато започне едно разследване. На мен не ми е известно на какво се основават тези негласни указания от прокуратурата да не се разгласява информация от нашите служители“, допълни той.

Казах един или два случая, свързани с набиране на гласове за ГЕРБ като отговор на наглото поведение на Борисов, поясни Рашков.

„Дали само ГЕРБ купува гласове, няма да отговоря. Казах един или два случая, свързани с набиране на гласове за ГЕРБ като отговор на наглото поведение на Борисов. По друг начин не мога да нарека неговото поведение да нарече полицейските служители милиционери“, заяви Рашков.

„Много силно впечатление ми направи и нещо друго. Вече стана ясно колко вярва в Бог Борисов. Нали вече стана ясно? Той се кръсти навсякъде, където го видите и казва колко е набожен, но сега стана ясно защо са тези твърдения. Защото разчита на владиците. Осигурявал е средства за църквите, за някои митрополити. Но целта е сега в периода, когато сме изправени пред избори за Народно събрание на 11 юли, той да търси съдействие от тях. Борисов по такъв начин е сключил една сделка с Българската църква“, допълни той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар