Бойко Рашков няма спирка: МВР е издавало всичките си тайни на Цацаров!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По искане на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, прокуратурата е имала достъп до всички оперативни разработки на МВР, макар законът за защита на класифицираната информация да не позволява подобно нещо. Това ново разкритие направи шефът на МВР Бойко Рашков в „Алтернативата“ по ТВ1.

Попитан дали това не е идентично със скандалната разработка „Червеи“, при която бяха източени информационните масиви на МВР, Рашков поясни, че мащабите са несравними, тъй като „Червеи“ е еднократен акт, а за достъпа на прокуратурата до оперативната информация е имало 10-годишно споразумение. Ето какво разказа Бойко Рашков:

„Натъкнах се на документи отпреди 10 години, когато Цацаров е бил главен прокурор. Той е сключил споразумение с тогавашното ръководство на МВР, с което е направен успешен опит да се заобиколи закона за защита на класифицираната информация.

Споразумението предвижда възможност определени от главния прокурор държавни обвинители да се запознават и да четат оперативните разработки на служителите на МВР. Това означава, че ако един работник придобие сигнал и той  регистрира оперативна разработка, тя вместо да е известна само на него, автоматично по силата на това споразумение става достояние на посочен прокурор. По какъв критерии се определя този прокурор, нямам представа. Има повод да подчертая, че в МВР става дума за основна дейност, на принципа на конспиративност. Тук става дума за 10 годишен период, в който самото министерство е позволило да се разконспирира една секретна информация.

Започвам внимателно да проучвам точно този въпрос. По данни на служители прокурори са казвали да се спре да се рабати по дадена разработка.  В закона за защита на класифицирана информация за прокурорите важи принципа „необходимо да се знае“. А той се отнася за досъдебните дела.

Това Споразумение вече не е валидно. Защо прокуратурата не възприеме, че по силата на закона, те нямат достъп до тази информация. Когато „избраните“ прокурори гледат какво се случва, по какъв начин може да се опази информацията в МВР“, попита риторично министър Рашков.

Той уточни, че ще изиска от ДАНС и ДКСИ да се извърши проверка дали има нерегламентиран достъп.

Относно избора на Антон Златанов за шеф на СДВР, той загадъчно каза: „След няколко дни ще ви отговоря за Антон Златанов. Ще бъде по друг начин“.

Министърът уточни, че прокуратурата е прилагала СРС-та не само срещу политически активни хора, но и срещу протестиращи. „Прокуратурата е приела правна квалификация по чл. 95 от НК- престъпление  против сигурността на Републиката. Това е една много тежка правна квалификация, с която нашата родна прокуратура е характеризирала протестното движение. Хората, които са искали да се смени управлението и главния прокурор са характеризирани като престъпници против републиката“. Рашков допълни, че броят на подслушваните и следените е много по-голям от обявения до този момент.

Това престъпление фигурира от 1968 г. На мен не ми е известно някой да си е позволил да квалифицира това деяние. Започнали са такова мащабно наблюдение със СРС, което е принудило служителите от съответните органи за прилагане на СРС да работят извънредно. Това е коствало огромни суми за извънреден труд. Служителите са били натоварване до краен предел“, допълни Бойко Рашков.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар