Бойко Рашков: Парите за купуване на гласове идват от наркотрафик

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Парите, които се използват за купуване на гласове, идват от наркотрафик и други криминални дейности. Източник може да са и бизнесмени, които искат да са близо до властта. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков в предаването “Лице в лице” по bTV.

По думите му, разкритията за покупка на гласове са ежедневие, сигналите са около 150, а вече започнатите дела са 20. Най-сериозният случай е в Хасковско, където са намерени списъци с данните на 28 хиляди души.

Според Рашков в неделя ще има десетки хиляди българи, които ще участват в изборите формално, без да изразят своята позиция.

“Има българи, които са с толкова нисък социален статус, че са готови срещу 30, 50 или малко повече пари да гласуват за когото им се каже”, категоричен бе служебният вътрешен министър. Той призна, че по-рано днес е споменал партия ГЕРБ като купувач на гласове и заради острите думи на лидера Бойко Борисов, който нарече служителите на МВР – “милиционери”.

Бойко Рашков коментира също, че главният прокурор Иван Гешев може да бъде остранен от поста за уронване на престижа на съдебната система. Какви са доводите за това, той обеща да каже скоро, след като минат изборите.

“Темата “корупция” в момента е много по-мащабна като резултат, защото ние ще бъдем свидетели на престъпленията, свързани с покупката на гласове, до петък, до събота. Другата корупция, която е много страшна, която отслабва България като държава, е с чудовищни размери, не преувеличавам, думата е точна., заяви още Рашков.

Той в прав текст заяви, че бившият премиер Бойко Борисов е раздавал бюджетни средства като свои

“Затова препоръчах на главния прокурор тези дни да прочете Одитния доклад на Сметната палата и да обърне внимание на изказването на моите колеги – министрите Петров и Комитова. Те съобщиха една ужасна сума – 8 млрд. и 600 милиона лева, които просто са дадени на фирми, вероятно такива, които са близки до управляващите, които бяха до 4 април, и в нарушение на Закона за обществените поръчки. Няма никакви изгледи тези средства да бъдат вложени в строителство или да бъдат върнати на държавата, няма никакви гаранции за това и дали ще извършат изобщо строителна дейност. Една фирма както се регистрира, така може да изчезне като фалира и т.н. Тези средства вече са в патримониума на тази фирма, те са излезли от бюджета на нашата страна, те са наши пари, на всички данъкоплатци, на всички българи и Борисов ги е раздал”, подчерта Рашков.

“Преди няколко години на всички ни правеше впечатление – той бил дал пари да увеличи заплатите, дал бил пари да увеличи пенсиите, дал бил пари за това, дал бил пари за онова. Не, той не даваше нито тогава, нито дава сега собствени пари, но демонстрира, че разполага с богатствата на държавата като със свои собствени средства. Подобно нещо досега ние не сме забелязали в нито един наш политик. Това е единственият политик, който си позволява по такъв начин да раздава бюджетни средства, включително от отворения прозорец на т.нар. джипка”, допълни вътрешният министър.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар