Бойко Рашков след скандала: Съжалявам, просто съжалявам!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Съжалявам, просто съжалявам.” Това заяви тази вечер служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков след като по-рано днес си позволи да заяви, че ако е на мястото на собственика на Би Ти Ви, незабавно би отстранил водещите на сутрешния блок на телевизията Биляна Гавазова и Златомир Йочев.

Първото медийно интервю на Рашков като министър на вътрешните работи беше този понеделник в сутрешния блок на Би Ти Ви, където водещите многократно го питаха за шефката на кабинета му – Елена Фичерова-Караиванова, и защо толкова бързо е направил някои кадрови смени. Още тогава Рашков показа видимо раздразнението си от начина на водене на двамата журналисти, а тази сутрин в ефира на БНР той остро критикува поведението им в ефир и дори каза, че ако е собственик на медията, би ги отстранил. Това доведе и до разпространяването на официална позиция на Би Ти Ви, както и до остри реакции от страна на изявени журналисти.

В предаването “Алтернативата” на ТВ1 тази вечер Рашков заяви, че съжалява, но остана все така критичен към двамата журналисти: “Аз от 30 години и повече контактувам с журналисти, с които съм в много добри отношения. Винаги съм се отнасял с уважение към тази професия и винаги съм подхождал много отговорно, когато съм поканен да разглеждаме и развием определена тема, която е от моя компетентност, но подобно отношение, на каквото се натъкнах вчера, никога досега не съм забелязвал и чувствал, това беше повече от обидно.”

Рашков съобщи, че според него по отношение на ръководителите на службите, които са в неплатен отпуск трябва да се стигне до “крайно решение”, защото те “само са показали, че не заслужават постовете, които заемат”. Той смята и че трябва да се направят промени в законодателството по отношение на дейността на службите. “От служби, които са призвани да бдят за националната сигурност, те се грижат за себе си и за отделни политици, от които зависят. Досега те бяха в пълната зависимост на предишното правителство и конкретно и лично от неговия ръководител. Те се използваха и като бухалка, и като инструмент за репресии”, коментира Бойко Рашков.

Според него службите биха могли да бъдат подчинени директно на парламента и “дори може те да са независими, но да се отчитат годишно пред парламента”. “Така ще може да се упражнява външен контрол върху тях, а от друга страна, ще се съхрани тяхната независимост и няма да може така грубо да бъдат ръководени от който и да е политически ръководител, който е спечелил изборите. Може да се стигне и до други удачни решения”, коментира Рашков.

Новият вътрешен министър нападна и прокуратурата. “Нашата прокуратура е подобна на ДАНС, тя също трябва да бъде реформирана из основи, но като се тръгне откъм главата. Нашата прокуратура беше превърната в политическо оръдие на изпълнителната власт, с което се суспендира конституцията, която въвежда принципа на независимост на съдебните органи”, коментира още Рашков.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар