Делфин

Бойните делфини на руския флот (Видео)

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Стой! Кой плува?!“

От Киев има постоянни заплахи за взривяване на Кримския мост. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов в свое телевизионно интервю каза в прав текст: „Да, ще го направим веднага щом се отвори възможност“. Междувременно други мразещи Русия се радват публично да подреждат варианти за удари по моста.

След такива ужасяващи истории командването на Черноморския флот повече от веднъж трябваше да успокоява разтревожените жители. Граждани, не се паникьосвайте: стратегическият обект е защитен по земя, въздух и вода… Мостът се охранява не само от системи за противовъздушна противоракетна отбрана, самолети, кораби, гранична служба на ФСБ и руската гвардия. Има дори специален отряд от бойни плувци.

Имаше и „неофициален слух“, че един от нашите спътници се грижи за същия мост и целия Крим от Космоса.

Между другото, не само наши, но и американски. Още в началото на спецоперацията западни вестници публикуваха снимки от Космоса, на които ясно се виждат две групи делфини на входа на Севастополския залив.

Екзотично усещане! „Русия постави бойни делфини на входа на Севастополския залив!“ Американският The Washington Post развълнувано говори за това, позовавайки се на сателитни снимки от Maxar Technologies. На тях се виждат две заграждения с делфини. Всъщност от двете страни на входа на залива – основната база на Черноморския флот на Русия.

Американски шпионски сателитен образ ясно показва загражденията с делфини на входа на Севастополския залив.

Американски военни експерти (от космическото разузнаване) казаха, че загражденията са се появили там през февруари, около времето на „нахлуването в Украйна“. Американците нямаше да са американци, ако не свързваха този факт с руска спецоперация. Е, изводът: делфините могат да се използват за противодействие на диверсанти, които могат да проникнат в залива под вода и да повредят корабите на Черноморския флот.

Заплахата от турския флот

Както често се случва, западната преса пробива през отворените врати и раздухва „сензацията“ там, където я няма. Включително и „двете заграждения“. През март 2016 г. Министерството на отбраната на Русия обяви търг за закупуване на 5 делфини-афалини. Информация за търга е публикувана в портала за обществени поръчки.

Цената на едно животно беше оценена от министерството на 350 хиляди рубли. Доставката трябваше да стане преди 1 август същата година. Както следва от документите, делфините (2 женски и 3 мъжки) трябва да бъдат изпратени в Севастопол. Което и беше направено. На същото място преди 6 години се появиха точно тези две заграждения, за които споменава Washington Post.

Но нямаше никаква сензация във факта, че в Казашкия залив в Крим има база за обучение на бойни делфини. Това се знае отдавна. Сензацията се оказа друга: както в чуждестранната (Washington Examiner), така и в руската преса (информационния център на Кримския мост) се появиха съобщения, че делфините вече „гъмжат“ на Кримския мост. След това се заговори, че сега бойните афали служат като стражи не само в главната база на Черноморския флот, но и на Керченския пункт.

Обадих се в Азовския изследователски институт по рибно стопанство, който изучава ихтиофауната и бозайниците (включително делфините) във водите на региона.

Те  потвърдиха, че от 2015 г. служителите на института наблюдават екосистемата в Керченския пролив, както и в Таманския и Динской залив. И те казаха: наистина има делфини в района на моста и има много от тях. До 600! Защо? Да, защото около моста има много риба.

„Има ли някой от тях обучен да пази моста?“ – попитах.

Те ми отговориха:

– Не е в нашата компетентност. С такъв въпрос е по-добре да се свържете с военните.

Обърнах се към щаба на Черноморския флот. Бях учтиво отстранен:

– Вие сами писахте много пъти в „Комсомолска правда“ и казахте по радио KP, че има такива военни въпроси, в които не трябва да си пъхате носа … И вече знаете какво могат да знаят външните лица. Вие бяхте във флота не толкова отдавна и знаете повече от другите.

Да, бях в Черноморския флот. И научих много интересни неща за борбата с делфини. С изключение на тези, които уж служат на Кримския мост. И на нахалния ми въпрос: „Те от един и същи севастополски отряд ли са?“ – уклончиво отговориха хитрите служители:

– Всичко може да бъде…

И насочиха вниманието ми към нещо друго: към факта, че веднъж турски адмирал признал в интервю за истанбулски вестник:

„Е, що се отнася до бойните делфини, това е много сериозна заплаха за нас. Дузина и половина такива добре обучени диверсанти могат да лишат Турция от половината от подводния флот за един ден. Да, не преувеличавам…“

Когато в пресата изтече информация, че Черноморският флот провежда учения с участието на бойни делфини в акваторията, Министерството на отбраната веднага и категорично отрече това: „Няма нужда да се обучават делфини за военни цели, тъй като базите на флота са достатъчно защитени от противодиверсионни сили. Но това беше преди 5 години…

Може би така трябва да се отговори на твърде любопитните …

ОТ ВОЕННО ДОСИЕ „КП“

Какви други животни служат в руската армия?

В руската армия има 470-и учебни центрове за развъждане на служебни кучета. Там се обучават кучета по две специалности: охрана и детективска служба. След 8 години служба кучетата „отиват на демобилизация“, което на официален език според акта се нарича бракуване. По правило такива ветерани се прибират от последния стопанин.

В Карачаево-Черкезия в отделна 34-та мотострелкова (планинска) бригада служат 80 коня от карачаевска и монголска порода. В Алабин край Москва все още е запазен кавалерийски полк – най-често се използва за филми.

Преди няколко години бяха закупени 150 магарета за нуждите на Южния военен окръг (СКВО). Те получиха статут на военни животни (тази специална разпоредба забранява да им се позволява да ядат месо) и бяха причислени към специални планински глутници. Според щатното разписание на всеки 10 магарета се назначава по един фелдшер, на всеки три – по един глутник.

В допълнения и промени в „Списък № 2 на оборудването, конния теглен и товарния транспорт, предоставен на войските, военните формирования и органи“, се изисква да се вземат под строг контрол всички коне (с изключение на разплод), магарета (магарета ), камили, елени.

През последните години котките активно участват в армията, за да защитят складовете за храна от мишки и плъхове.

В някои отдалечени гарнизони на Далечния север северните елени, впрегнати в шейни, се използват за транспортиране на персонал и товари.

Под гриф „Строго секретно“

Военноморските историци ми разказаха откъде идват бойните делфини в Черноморския флот и какво наистина могат да направят. По време на Съветския съюз тяхното обучение беше строго секретно. И едва след разпадането на СССР тайните на свръхсекретния център в залива Казачия бяха до голяма степен разкрити. Дори севастополските момчета знаеха, че това е военно поделение № 13132-К или „Платформа 75“.

Делфини за аквариума са уловени в открито море от три вида, които живеят тук. Черноморски афали, китове белуга и морски котки успешно откриха торпеда, мини и други потънали военноморски „муниции“. На полигона край нос Фиолент по команда на треньора те се гмуркаха на дълбочина до 120 метра. Заобиколени от сензори, те бяха спускани в морето с парашут и на малка височина от хеликоптери.

На най-способните „кадети“ беше поверена защитата на подстъпите към акваторията на военноморската база Севастопол от подводни разузнавачи. С помощта на уникален естествен сонар, послушните животни трябваше да различат своите кораби от вражеските кораби по шума на двигателя, да открият вражески бойни плувци или подводници, да се втурнат да ги прихванат и неутрализират. Те са били научени да взривяват подводници с тротил, прикрепен към корема им, и да намушкат диверсанти с остро копие, прикрепено към носа. Или дори да убият врага с „трицевен подводен пистолет“.

През 1992 г., по време на разделянето на съветската собственост на Черноморския флот, военният океанариум и неговите обитатели отиват в Украйна. Бедността на центъра за обучение на подводни диверсанти достигна до момент, в който властите на украинския флот бяха принудени да отдадат под наем някои от животните на Иран, където поне обещаха да ги хранят.

А най-талантливите животни изкарваха прехраната  за себе си и за своите треньори с турнета в чужбина. Истанбулският вестник „Акшам“ пише: „Вече трети месец украинските бойни делфини организират невероятни шоута на вода и всеки път с пълна зала.“

Докато Севастопол беше в територията на Украйна,  загуби около 90% от животните. По време на обединението на Крим с Русия в севастополската институция са останали по-малко от 10 делфина.

През 2014 г. на базата на океанариума е формирана руска военна част. Военните отново затвориха територията от външни лица и започнаха работа по възстановяването на комплекса. Институцията получава ново оборудване и възражда научната база.

В Севастополския военен делфинариум с афали дълги години е работил Андрей Волков, бивш офицер от военноморските специални сили. Севастополецът пазеше тайните на новата програма за обучение на бойни делфини,  но охотно разказваше за навиците на своите подопечни.

По думите му е имало случай, когато са избягали три бойни делфина. Причината е била или пролетното разгонване, когато мъжките преследват женската и не се подчиняват на командите на инструкторите, или свързаният инстинкт проработил, когато делфините, чули зова на майка си, която се разхожда свободно под водата и се втурват към нея. И треньорът също каза, че бягства на бойни делфини са се случвали и преди. Но след като се разходят свободно, гладните животни обикновено се връщат в севастополските „заграждения“. С тези три делфина се е случило същото.

При украинците мъжки титан избяга от кримския делфинариум. По-късно той многократно се връща в базата в Севастопол, но никога не плува в заграждението. Той се върна едва през пролетта на 2014 г. Както се шегуват руските черноморци, „по политически причини“ …

Какво имат в другите държави?

Има ли подобни тренировъчни програми за бойни делфини в други страни? Да, има. Например в САЩ. Подобен център съществува там от средата на 60-те години. Създаването на нашия център в Севастопол беше именно отговорът на този американски проект.

Американците създават база в Сан Диего през 1960 г. и обучават делфини да пазят корабите им. И не само.

Обучението преминава в няколко направления: търсене и спасяване (подпомагане на водолазите в тяхната работа), търсене на мини и борба с диверсанти. Когато съветското разузнаване разбра за това, беше решено да се направи „ответен ход“ в Севастопол.

През 70-те години на миналия век американците успешно използваха бойни делфини срещу плувци и диверсанти във Виетнам. Според някои доклади във Виетнам с помощта на бойни делфини американците унищожиха около 50 изтребители, които искаха да минират американски кораби. Нашите специалисти казват: цифрата вероятно е преувеличена, но фактът, че са научили делфините да работят срещу диверсанти, е верен.

Между другото, американците все още продължават да обучават делфини като част от специална програма на ВМС за използване на морски бозайници за военни цели. В служба на Пентагона има около 75 животни. Знаем много добре в кои заграждения и къде тренират. Но ние не правим сензация от това…

Как работи?

Афалината ще посочи саботьор

Въпреки това се опитах да попитам бившия треньор на бойни делфини как (поне теоретично!) могат да действат афалините, докато пазят Кримския мост.

Алексей Волков отговори така:

– Когато неканен гост се приближи до опората на моста на разстояние по-малко от 100 метра, се задейства аларменото оборудване, прикрепено към делфина. В същото време се задействат и сензори на опората на моста. Това е сигнал за действие афала. Той се приближава до саботьора и скача на повърхността на водата, като активно маркира мястото на неговото присъствие. И тук се включва нашата сухоземна охрана.

 

(От  „Комсомолска правда“  полковник Виктор Баранец)

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар