Бой между български роми в италиански град ужаси местните и вдигна на крак властите

Бой между български роми в италиански град ужаси местните и вдигна на крак властите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Множество хора, принадлежащи към българската ромска общност в италианското градче Мондрагоне, са участвали в масово сбиване, предизвиквайки ужас у живеещите наблизо, съобщи Corriere Napoli. Десетки хора от общността вилнели едни срещу други по улиците, носейки камъни, бухалки и дървени прътове.  

Боевете между ромските банди започнали на 2 май вечерта след разгорещен конфликт на улица “Маргерита” и улица “Савона” в Мондрагоне. Видимо от кадри в социалните мрежи воюващите са млади хора. Не е ясно какво е породило конфликта между тях. 

Местното издание Caserta News описва случилото се така: “Картините на социална партизанска война, идващи от Мондрагоне, са много тревожни: това е “гето” зона в ръцете на ромската общност от български произход, разположена в рамките на така наречените дворци Чирио, която се превърна в истинско гето с очевидни последици за местните граждани, които сега живеят в климат на широко разпространена несигурност, с риск от епизоди, които вече са се случили в миналото”. 

Според изданието градската общност е уморена от “пълната липса на намеса от страна на държавата”. “Общинската администрация, която няма средства да се бори с това явление, е оставена сама и очевидно полицейските сили не са достатъчни, за да се борят със ситуация, която обаче трябва да бъде разгледана и от гледна точка на възстановяване, социално и културно”, пише още италианското издание. 

Кметът на града Франческо Лаваня е изпратил известие до префекта на град Казерта Джузепе Касталдо, в което иска спешно свикване на властите от провинцията, отговарящи за реда и сигурността.

Кметът призовава за ангажирането “на всички нива на отговорните за обществения ред” и за въвеждането на извънредни мерки с цел подсилването на контрола на държавните органи за сигурност в зоната. Кметът добавя, че общинската полиция не разполага с необходимите ресурси, за да се справи с подобни епизоди на жестокост. За случилото се е информиран и министърът на вътрешните работи Матео Пиантедози.

Мондрагоне е община с 26 000 жители в провинция Казерта, северно от Неапол. В малката община живее от над 10 години голяма общност български роми, които работят в земеделието. Сцени на саморазправа между тях е имало често и в миналото, особено през лятото на 2020 г. по време на COVID пандемията. Италианската полиция издирваше 13 български роми, след като избягаха от карантина въпреки положителните проби за коронавирус. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар