Боко пак излъга: Разследването на Барселонагейт не е прекратено

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Разследването по „Барселонагейт“ в Испания не е прекратено, а е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията. Това става ясно от писмо, изпратено от главния прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас до евродепутата Елена Йончева. Писмото е в отговор на нейно питане относно актуалното състояние на разследването по т.нар. случай „Барселонагейт“.

В писмото се посочва, че се оказало, че двете прокуратури разследват едновременно едни и същи лица и едни и същи факти. „Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването“, пише Кановас. Съгласно европейската съдебна практика, когато едни и същи факти или лица се разследват от две прокуратури на две държави членки, разследването се поема от една от тях.

От писмото става ясно, че българската прокуратура е изпратила поисканата от испанците информация на 12 март 2021 г. Не се уточнява каква е тя. На 31 май 2021 г. испанците прехвърлят цялото разследване на българските си колеги. Според деловодството на ВКП по разследването се чакат материали от друг орган за решаване на преписката.

Преди два дни един от замесените в „Барселонагейт“ бизнесменът Йордан Христов заяви в платена публикация до БТА, че разследването е прекратено и че разполага с документ за това от испанската прокуратура. Той обаче така и не показа документа.

През 2018 г. Елена Йончева подаде сигнал до българската прокуратурата по случая „Барселонагейт“, след като журналистическо разследване откри възможно пране на пари чрез имотна сделка в Барселона, в което е замесен бившият премиер Бойко Борисов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар