Болезненият полски махмурлук след голямата украинска любов

Болезненият полски махмурлук след голямата украинска любов

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нито една държава не е обвързала суверенитета си с конфликта в Украйна толкова силно, колкото Полша. Варшава смяташе победата на Киев за предрешена, а спора с източните си съседи за невъзможен. Днес, след полско-украинските любовни песни, наследницата на Жечпосполита се намира в незавидно положение, пише Павел Лисицкий в полското издание Do Rzeczy.

Отдавна изказвания на политик не са предизвиквали такова възмущение в Полша като тези, направени по време на речта на украинския президент Володимир Зеленски на сесията на ООН миналата седмица.Това, че украинският президент повдигна въпроса за зърнената криза, беше очаквано. Но това, което той каза за Полша, беше пълна изненада: „Работим за защита на сухопътните маршрути. Тревожен е начинът, по който някои хора в Европа сега подкопават солидарността и правят политически театър от зърното. Може да изглежда, че те имат своя собствена роля, но вместо това те помагат да се подготви сцената за московския актьор.“


Какво има да се каже? Да упрекнеш поляците, че са агенти на Москва и ѝ помагат в конфликта с Украйна – така могат да се разберат думите на президента Зеленски – е толкова странно, че просто няма смисъл да бъде обсъждано. След като Полша е предоставила на Киев огромна въоръжена и хуманитарна помощ? Но, от друга страна, можехме ли да очакваме нещо различно? Дали нашето правителство не попадна в собствените си капани?

Неведнъж съм писал за инфантилизирането на полската външна политика. Тя се характеризира, както би трябвало да бъде при тази диагноза, с изключителна емоционалност, остри реакции, горещина, променливост на настроенията, липса на размисъл за последиците от собствените действия и най-вече с пренебрегване на това, което е същността на отношенията между държавите: силите и интересите, които са заложени на карта. Да, полските политици говорят за интереси и ползи, но в техните уста това са само риторични фрази, форми на рационализация, които имат за цел да прикрият истински емоции.

Точно така според мен изглеждаше нашата политика спрямо Киев. Тя се основаваше на три стълба: любов към Украйна, доверие в Съединените щати и враждебност към Русия. И което е важно, и любовта, и враждебността, и доверието трябваше да бъдат максимални, безусловни, абсолютни, безкомпромисни и безалтернативни. Придържайки се към тези завети, от февруари 2022 г. Варшава, с подкрепата на САЩ, действа като морален шампион на света. И зорко следеше останалите участници в действието дали подкрепят достатъчно Украйна в борбата срещу безмилостното и историческо зло, каквото изглежда е Русия.

Вярно е, че за това Полша беше много хвалена от либералните медии. Тази позиция обаче струваше много скъпо. Първо, много партньори от Европейския съюз се дразнеха от позицията на Полша и колкото по-далеч отиваше тя, толкова повече дразнеше. Ето защо не е изненадващо, че днес Франция, Германия и други страни се нахвърлят върху Варшава, като ѝ казват, че с налагането на ембарго върху украинското зърно тя нарушава единството си с Украйна. Полското правителство използва абсолютно същия аргумент срещу тях по-рано, когато обсъждаше следващия набор от санкции, наложени на Руската федерация.

На второ място, спокойно може да се каже, че с обявяването на необходимостта от налагане на възможно най-строги санкции възможно най-скоро, за да се отслаби Русия, Варшава добре се постара да заслужи омразата на Москва. Впечатлението е, че през последните няколко месеца Варшава е станала по-проукраинска и антируска от самата Украйна. Този дуалистичен подход, който напълно пренебрегва заплахата от руско отмъщение, може да ни струва скъпо. Откъде идва тази дързост е ясно – нашите ястреби са убедени, че Украйна не може да загуби, защото зад нея стоят американците.

Трето, никоя друга държава не е обвързала суверенитета си толкова силно с развитието на конфликта в Украйна, колкото Полша. Само един министър-председател – полският – отъждестви полския суверенитет с украинския, само полският президент заяви, че Полша няма собствени интереси и представлява единствено интересите на Украйна. Те заявиха това, сякаш победата на Киев е предрешена и евентуален конфликт с него е невъзможен. Нищо чудно, че днес и правителството, и политиците, които пееха песни за полско-украинската любов, се намират в незавидно положение. Бих се осмелил да предположа какъв ще бъде техният разказ: вероятно ще се възмущават от неблагодарността и ще оправдават добрите намерения. Е, може би това ще убеди някого.

Четвърто, в настоящата конфликтна ситуация няма никакви индикации, че правителството може да изпълни друго свое обещание, а именно да осигури участието на полски фирми във възстановяването на Украйна. Пропускам въпроса кога точно ще се случи това, но във всеки случай изглежда, че или германски, или американски концерни, свързани с Демократическата партия, ще отговарят за възстановяването и ще получат всички свързани с това ползи.

За последното свидетелства назначаването на Пени Прицкер, бивша ръководителка на Министерството на търговията при администрацията на Барак Обама (от богатото еврейско семейство Прицкер, чиито предци са дошли в САЩ от Украйна), за специален представител на правителството на Щатите за възстановяването на Украйна.

Друг редовен гост на срещите с президента Зеленски е роденият в Израел Лари Финк, ръководител на суперкорпорацията „Блек Рок“. Лесно е да се види кой наистина може да разчита на потенциалните печалби от възстановяването на Украйна. Честно казано, при цялото ми уважение, не мога да разбера какво постигна Варшава в резултат на политиката си спрямо източната си съседка.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар