Война

Болница “Ал -Шифа” в Газа се превръща в гробница

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Болница “Ал-Шифа” в Газа – най-голямата в анклава, се превръща в гробище, предупреждават от Световната здравна организация. Десетки недоносени бебета и пациенти с бъбречни заболявания, нуждаещи се от диализа, не могат да бъдат лекувани правилно поради липса електроенергия.

Вече има съобщения за починали. Д-р Мохамед Абу Селмия, управител на ключовата болница “Ал-Шифа”, каза пред BBC, че 32 души са починали през последните дни. Сред тях и три недоносени бебета.

Междувременно боевете между израелската армия и палестинското движение Хамас продължават ожесточено близо до лечебното заведение. Израел обвини Хамас, че има команден и контролен център под болницата. Групировката отрича.

Марк Регев, старши съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху категорично посочи, че Хамас носят вина за превръщането на болница “Ал-Шифа” във “военна зона”. В коментар за BBC той каза, че Хамас “съзнателно е изградил” военна инфраструктура под болницата и е “използвал тези бебета, за да защити военната си машина”.

Болницата страда от сериозна липса на гориво. Този недостиг пречи на лечението на десетки пациенти. Вътре се лекуват стотици хора. Недоносени бебета са извадени от вече неработещи инкубатори.

Властите в Тел Авив твърдят, че са изпратили гориво и други ресурси в района на болницата, но медиците, които работят вътре, отричат. Лекарите и СЗО предупреждават за огромни трудности при погребването на починалите.

“Около болницата има трупове, за които не могат да се погрижат или дори не могат да бъдат погребани или отнесени в някаква морга. Болницата вече изобщо не работи както трябва. Това е почти гробище“, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдемайер.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар