Болниците продължават да са на ръба заради пика на пандемията от коронавирус – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Болниците продължават да са на ръба заради пика на пандемията от коронавирус, а в „Света Анна” и трите етажа, отделени за болни с COVID-19, са почти винаги пълни изцяло. Подобно е положението и в останалите лечебни заведения. На места правят и списъци с чакащи за прием, посочва NOVA.

„В момента, по заповед на министъра, ние би трябвало да имаме по 30 болни на етаж, а те са по 34. Вчера бяха 37 на моя етаж. Защото дори да спрат линейките да идват до нашето лечебно заведение, много хора идват, докарани от техни близки”, каза проф. Рада Прокопова, началник на клиника в УМБАЛ „Света Анна“.

От болницата признават, че огромният брой от тежките случаи все още са неваксинирани.

„Досега един ваксиниран пациент е починал. Всички останали сме успели да ги спасим”, каза Прокопова.

А според здравните специалисти, високият брой смъртни случаи се дължи на завишения брой заболеваемост в страната.

„Пикът на смъртността следва пика на голямата заболеваемост. Сега берем плодовете на тези няколко седмици, в които имахме нарастващ брой случаи. Когато си на първо място по смъртност в света, трябва да има брутални мерки, ако се цени човешкият живот. Ако не го цениш, не трябва да правиш нищо. Или не правим нищо и жънем тези рекорди, или като общество се хващаме за ръце и минаваме заедно през това”, каза  проф. Георги Момеков от МУ-София.

По темата дали антителата са достатъчни за зелен сертификат, учените остават на двата полюса:

„Наистина има много хора, които са изкарали болестта на крак и имат антитела. Протекцията при ваксинираните обаче е много по-висока, отколкото при тези, които са изкарали вируса”, обясни Момеков.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар