Бомба! Босовете на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев разследвани по закона RICO

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са разследвани по US закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) за борба с рекета и измамите, научи Narod.bg от свои дипломатически източници.

Ако бъдат официално включени в списъците RICO, двамата българи рискуват да бъдат наказани с отнемане на имущество, забрана за дейност и санкции за всички, сключили сделки с тях. Важно уточнение е, че евентуалните санкции няма да повлияят на работата на ПИБ, а ще засегнат пряко само двамата ѝ собственици.

Новината за разследването по закона RICO кореспондира с разследване на bird.bg. Колегите извадиха документи от „Досиетата Пандора”, които разкриват, че собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са реални бенефициери на офшорки, получили над милиард кредити от банката.

За да стопи проблемните експозиции, ръководството на банката заставя бизнесмени да вземат цесии, които са несъбираеми. След това подставените лица са атакувани от Специализирана прокуратура, а накрая имуществото им се купува на безценица от фирми около Делян Пеевски и петролния олигарх Георги Самуилов – Жоро Инса.

Първа инвестиционна банка, известна и като FiBank, беше спасявана три пъти с инжекции на държавни пари – при Тройната коалиция, след краха на КТБ и последно след нейния провал на стрес теста на ЕЦБ с увеличение на капитала от ББР.

Доклад на надзора на БНБ от 2012 г. изрежда причините за тази нестабилност: През годините банката е формирала огромни по размери кредити към малък брой свързани лица.

Сред големите проблемни експозиции на ПИБ са най-вече тези към офшорки свързани с нейните собственици, но също и към фирми свързани с олигарси като Христо Ковачки – кум на Ивайло Мутафчиев, и Гриша Ганчев. Инспекторите на БНБ констатират, че голям процент от тези кредити са или необслужвани, или са тотална щета.

Практика да се използват парите на вложителите за кредитиране на собствения бизнес на банкерите е посочена и от американския посланик Джон Байърли в конфиденциален доклад за българските банки от 2005 г., публикуван от Wikileaks.

В него се казва, че няколко български банки, сред които и Първа инвестиционна банка, са замесени в пране на пари от престъпна дейност и кредитиране на свързани лица.

Ето и цитат от доклада:

…отпускането на кредити, свързано с пране на пари, продължава да бъде проблем при някои банки тъй като собствениците им наливат пари в свързани с тях, по-малко конкурентно-способни фирми, които нямат намерения да върнат тези заеми. Това оставя тежестта от несъбраните лоши заеми за законните инвеститори и притежатели на банкови сметки.

От документа личи, че финансовото разузнаване и БНБ са наясно с тези практики, но изчистването им не е лесно заради политическа намеса.

Байърли определя тези банки като „гнили ябълки”, а специално за ПИБ пише, че тя „е стъпила в законния бизнес с търговия на дребно и е позната като една от най-агресивните и излъскани банки, едновременно със съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят.”

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар