Бомба в джамия в Афганистан уби 28 – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-малко 28 души бяха убити и десетки ранени при експлозия в джамия в Афганистан по време на петъчната молитва, предаде БНР, позовавайки се на АФП.

Взривът в източната провинция Нангархар, при който покривът на сградата се срутил, ранил поне 55 души, съобщи говорител на провинциалния губернатор. Всички загинали в окръг Хаска Мина на около 50 км от столицата на провинцията Джалалабад,, са богомолци.

Други източници говорят за повече жертви.

Лекар в болница в Хаска Мина казал пред АФП, че са били докарани около 32 тела заедно с 50 ранени. А Ройтерс цитира член на провинциалния парламент, според когото бомбата в джамията е убила най-малко 29 души и ранила над 100.

Не бе поета незабавно отговорност за нападението, но в провинция Нангархар действа “Ислямска държава” и талибаните.

Експлозията става ден след като ООН разпространи нов доклад за насилието в страната тази година, в който говори за “безпрецедентен” брой цивилни, убити или ранени в Афганистан от юли до септември.

Статистиката – 1174 загинали и 3139 ранени за 4-те месеца, показва увеличение с 42% спрямо същия период на миналата година.

Цивилните от дълго време най-много страдат от конфликта в страната, като ООН нарече големия брой жертви “напълно неприемлив”.

Организацията хвърли вината основно върху антиправителствени сили като “Ислямска държава” и талибаните, но н документа се посочва, че е тревожен ръстът на жертвите сред цивилното население от операции на проправителствените сили.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар