БОМБА! И зам.-министър Красимир Първанов подаде оставка заради имотния скандал

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

И заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставка заради скандала с луксозните апартаменти, купувани от властимащи на занижени цени.

Той е депозирал молбата си за напускане на поста тази сутрин в Министерския съвет, съобщиха лаконично от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Той става третият член на кабинета, който се разделя с поста си, след като оставки подадоха правосъдният министър Цецка Цачева и зам.-министърът на спорта Ваня Колева.

Красимир Първанов е купил апартамент и два гаража – отново в столичния квартал “Изток”, на няколко пресечки от сградите, където са жилищата на Цачева и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Зам.-министърът на енергетиката се сдобива с апартамента от 150 квадрата и два гаража с обща площ от 50 квадрата през септември миналата година. Така за 200 квадратни метра Първанов плаща 240 000 лева, или по 616 евро за квадратен метър – много по-ниско от пазарните цени за района.

“Жилището, което съм купил, е изключително скъпо”, заяви обаче той пред bTV още след като и неговото име изплува в скандала.

Първанов е категоричен, че средствата за сделката са прозрачни и законни. Казва още, че в момента живее в имот на същата улица, купен преди 10 години – също от “Артекс”.

На въпрос колко му е излязло жилището на квадрат през 2009 година обаче Първанов отговори:

“Не мога да кажа, но е значително по-скъп тогава. Аз казвам, че това жилище по мои спомени беше по-скъпо, то е на кредит”.

Преди да се сдобие с него, апартаментът на заместник-министъра е предлаган на зелено за 330 хиляди евро. Излиза, че Първанов е купил жилището близо три пъти по-евтино, без в това сравнение да влизат двата гаража.

Кой е Първанов?

Красимир Първанов е магистър-инженер по специалност “Електрически централи, мрежи и системи” в Техническия университет в София. Завършва магистратура и по публични финанси в Университета за национално и световно стопанство в София.

От 1990-та до 2007-ма година Красимир Първанов заема различни длъжности в “Електроразпределение Столично” АД – началник подстанция, диспечер-управление на електроразпределителната мрежа на град София, директор “Електроразпределение Запад”. В периода 2007-ма – 2010-та година е директор на дирекция “Обновяване, проучване и предоставяне на мрежи” в “ЧЕЗ Разпределение България” АД. От 2010-та до 2012-та година е изпълнителен директор на “Националната електрическа компания” ЕАД.

На 15 май 2017 г. е назначен за зам.-министър на енергетиката.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар