Бомба! Нено Димов е прибран заради прокуратурата на Италия! Водната криза в перник няма нищо общо

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият екоминистър Нено Димов не е прибран заради водата на Перник, а по искане на италианската проку-ратура, гласи информацията на римските медии, но и в коментари на 19 min.bg.

Причината е вноса на боклук от Африка, минал през Италия и стигнал до България. Според обвинението в Рим именно подписа на Димов стои под всички документи и това е реалната причина да бъде арестуван още преди акциите по родните пристанища. Внезапната активност на ДАНС и българската прокуратура около отпадъците е само следствие от външен натиск, седмици наред тръбят тв и пресата на Апенините. Аналогичен е известният случай със Сретан Йосич, когато пресата беше от Нидерландия.

Ние нико-га не се задействаме сами, а само когато има сериозна принуда отвън.

Затова нито Петя Аврамова – другия ресорен по водата министър, нито областната управителка на Перник са зад решетките. Италианските медии от месец обвързват България с боклучкчийската мафия. Най-авторитетното печатно издание Република също посвети на страната ни поредица от материали и журналистически разследвания във връзка с италианския боклук.

Вече е ясно и у нас, че незаконно внесените отпадъци, които лъснаха на пристанищата във Варна и Бургас са изпратени от италианското дружество Дентиче Панталеоне със седалище Авелино, Италия.

Получател на товара е българското търговско дружество Блацион ООД със седалище в София. Негови шефове са македонците Блаже Игнатовски и Горан Ангелов.  Според тях товарът бил предназначен за ТЕЦ Бобов дол на Христо Ковачки, което вече е пореден случай. Те държат 15% от компанията – вносител, а останалата собственост е отново на италианци – Винченцо Трасари и Ецио Боче. Оказва се също, че собственикът на Дентиче Панталеоне пък вече е бил задържан през 2009 г. в Италия като член на ОПГ за незаконно изгаряне на токсични отпадъци, сочат публикации в италианската пре-са от това време. Товарът, хванат от българските силоваци  е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни.

По документи стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук. Районната прокуратура в Бургас вече започна разследване за нерегламентирания внос.

Напомняме, че през 2009 г. отделът за екологични операции в Рим арестува 13 души, сред които Паоло Меаглиа, Гаетано Де Фео и Пантелеоне Дентиче, шеф на вече споменатото едноименно предприятие за транспортиране и изхвърляне на отпадъци. Става дума за ОПГ, която е фалшифицирала данни теза големи количества несортирани битови отпадъци, класифицирайки ги като годни за изгаряне.  Тогава щетата от измамата е 60 млн. евро. Не е ясно как е приключило следствието и дали Дентиче и другите изобщо са били съдени.

Това е третият случай на италианци, които доставят боклук за България и са имали проблеми с правосъдието. През август 2019 г. разследване на Биволъ разкри, че боклук доставян за няколко ТЕЦ-а на Ковачки идва от Ecoexport S.r.L., фирма на Серджо Гозза. През юли 2010г. Гозза пък вече е задържан заедно с други 16 заподозрени в рамките на операция водена от прокурори в Неапол и Анкона, след което е поставен под домашен арест.

В началото на януари т.г. друго разследване на Бивол установи, че боклук открит на площадка в Плевен. е доставен от фирмата Vibeco, която е във фокуса на разследване за трафик на боклук, организиран от Камората. Отпадъците за Плевен били превозени от фирмата B.V. Services, която пък е разследвана за връзки с Ндрангетата.

Тя транспортирала 30 000 тона балирани отпадъци от смети-щето за “мумифициран” боклук до Вила Литерно до пристанището на Неапол, откъдето балите са натоварени за порт Варна. През декември 2019 в рамките на мащабно разследване срещу Ндрангетата в Италия беше арестуван влак с 800 тона боклук, предназначен за България. До момента не е ясно кой е получателят му у нас.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар