Бомба! Нено Димов сключил сделка с хунтата – спасява се от дело срещу мълчание за далаверите на ББ с боклука

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият министър Нено Димов, подсъдим за водната криза в Перник, е сключил сделка с Бойко Борисов, твърди пред Narod.bg източник с контакти по върховете на властта.

Управникът, който, макар и на свобода, все още е обвиняем за умишлена безстопанственост във връзка с източването на язовир „Студена”, от което е нанесена щета за 11 млн. лева, ще се отърве от наказателното преследване срещу запазването на пълно мълчание за далаверите на Бойко Борисов и обкръжението му с вноса и изгаряне на боклука на Европа, за което бяха подгонени братята Атанас и Пламен Бобокови, ясен бе читателят на Narod.bg.

Цената на мълчанието ще бъде вдигната и със солиден кеш в офшорни сметки на Димо Димов, категоричен е нашият източник.

Вече дойде и първият сигнал за изпълзяването на бившия министър от дъното – Димов ударно се е завърнал в частния бизнес. До влизането си в екоминистерството той бе съсобственик във фирма „Искабул“. Притежаваният от дружеството завод в Дупница произвежда метални конструкции от стомана – печки за камини, изрязване на сложни контури, крепежни елементи, носачи, накладки за превозни средства и други, пише и „България Днес”.

Продукцията е предназначена главно за износ – за Великобритания и Ирландия. Фирмата има приходи за стотици хиляди левове, а натрупаната печалба по сметките й надминава 1.7 млн., става ясно от финансовия отчет. Той е приет в края на август на специално общо събрание, където присъства и бившият екоминистър.

Реклама

На събранието е взето и решение управлението на фирмата да бъде поето от Нено Димов. Пост, който той заема и преди да стане министър. Любопитно е, че самото събрание и изборът на Димов за управител на завода за печки става броени дни след като специализираният съд отмени наложената му мярка за неотклонение.

Повод стана изтичане на 8-месечния срок, в който прокуратурата е длъжна да изготви обвинителния акт срещу него. След ареста му през януари Димов прекара три месеца в килията. Впоследствие бе пуснат под домашен арест, който в края на лятото също е отменен.

За момента той все още е обвиняем за умишлена безстопанственост във връзка с източването на язовир „Студена”. Според разследващите това в станало в периода от януари 2018 до 17 ноември 2019 г., тъй като Димов не е ограничил ползването на водоема за промишлени цели и така се е стигнало до водната криза в района на Перник. Нанесената щета е за над 11 милиона лева, пресмятат следователи.

Сумата е изчислена от разликата в цената на отпусканата вода – „Стомана индъстри“ и „Топлофикация“ – Перник, са плащали по 0,13 лева кубик, а жителите на миньорския град щели да се бръкнат по 2 лева за кубичен метър. Ако количествата за промишлени цели бяха използвани от гражданите, държавата щеше да е на печалба, категорично е държавното обвинение.

По закон като министър Нено Димов има задължение всеки месец да утвърждава график за използването на водите от значимите язовири, сред които е и „Студена“. С разпределението се уточнява каква част от дебита ще се използва за питейно-битови нужди и каква – за промишлени.

По думите на неговите адвокати той слага подпис като политическо лице под предложения, изготвени от експерти, без да има задължението лично да следи казуса. Те са придружени и от нарочен анализ на служителите във ведомството, чиято отговорност е да изготвят графиците за ползване на водата от язовир „Студена“.

Покрай драмата около ареста в началото на годината защитничката на бившия екоминистър Ина Лулчева обяви сензационно, че обяснителните записки на чиновниците са изчезнали мистериозно.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар