Бомба! Сегашният дълг вече надминава дълга от времената на НРБ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На фона на новината за повишения кредитен рейтинг на България, външният дълг на страната се увеличава. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Боян Дуранкев, икономист и преподавател в УНСС. Икономиката ни е в спад, бюджетът изтънява, външните дългове нарастват, а нелогично доходите поемат нагоре, допълни той.

„В света и в Европа броди призрак, който се нарича COVID-19. Първата вълна удари право в сърцето секторите туризъм, транспорт, магазинна търговия, масов спорт, културни мероприятия.

 

Втората вълна, която вероятно и в България започва, тази седмица ще бъде драматична за взимането на необходимите решения, свързани със затварянето на дискотеки, ресторанти, барове, концертни зали, вероятно преминаване към дигитално обучение.

 

Дилемата в момента е или животът на хората, или печалбата на бизнеса.

 

Ако имаме спад по линия на ограниченията, който ще бъде около 3,5% през тази година, приходите в бюджета ще бъдат по-малко, нашите управляващи обратно на спада на икономиката и приходите в бюджета ни обещават нарастване на разходите. Дългът на държавата, благодарение на поетите нови кредити, продължава да нараства и ще се повиши до 24% през тази година. Сегашният дълг вече надминава дълга от времената на НРБ“, обясни икономистът.

Външнотърговският стокообмен на България демонстрира значително влошаване, като изнесените стоки за периода януари – август са над 8% по-малко от същия период на 2019 година, допълни проф. Дуранкев.

„Ние сме в разгара на предизборната кампания. Управляващите вече знаят, че са в края на мандата си и увеличават обещанията за социалните помощи, за по-високите пенсии и по-висока минимална работна заплата без да пипат данъците. Кандидатите за властта също обещават повишени пенсии и заплати.

 

Икономиката ни е в спад, бюджетът изтънява, външните дългове нарастват, доходите поемат нагоре, няма никаква логика. И на фона на това се появява хубава новина за повишаване на дългосрочния рейтинг.

 

Оценката на България по линия на валутата е със стабилна перспектива по простата причина, че досега, след голямата дандания през 1997 година с финансите на България и въвеждането на валутния борд, имаме стабилност на финансите на държавата. Вече се присъединихме към чакалнята на Еврозоната, поддържаме стабилно съотношение дълг прямо БВП и няма начин да не признаят, че влизането ни в Еврозоната ще даде стабилност“, подчерта експертът.

Според проф. Боян Дуранкев очакванията са за неминуеми фалити поради COVD-19.

„Очакват се фалити на големи, средни, малки организации, производствени, финансови, секторите на услугите. Чака ни чистилище следващите до три години и един преход към следващото правителство, което с парламент и президент ще трябва да търси консенсусни решения“, отбеляза проф. Боян Дуранкев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар