Бонев: Дадохме възможност на всички останали 38 общински съветници да си изберат председател – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бонев: Дадохме възможност на всички останали 38 общински съветници да си изберат председател

ФБ/Борис Бонев

Отговорността Столичният общински съвет най-сетне да започне работата си е на всички 61 съветници и не може да се прехвърля единствено върху най-голямата група. Това заявиха днес от ПП-ДБ “Спаси София”, след като в трето поредно гласуване СОС остана без избран председател. Този път най-многочислената формация в съвета не издигна кандидатурата на лидера си Борис Бонев.

“Дадохме възможност на всички останали 38 общински съветници да си изберат председател. Резултатите от местния вот, а и събитията днес доказаха, че без групата на ПП-ДБ “Спаси София” избор на председател няма как да се осъществи”, заяви Борис Бонев. Той изрази надежда до следващия заседателен ден на 7 декември останалите групи в СОС да откликнат на поканата за разговор, а блокажът на общинския съвет да приключи.

“Искаме да проведем прозрачни, публични и много ясни разговори по приоритети и политики, а не за разпределяне на власт или квотни принципи.  Отговорността да започне работата на Столичния общински съвет е споделена между всички 61 съветници, защото всички ние сме изпратени тук не да въртим политически игри и да се инатим, а да направим възможното проблемите на софиянци да се решават и най-сетне този колективен орган да започне да работи”, каза още Бонев.

Колегата му от “Да, България” Бойко Димитров напомни, че в хода на предизборната кампания всички политически сили са заявили, че има нужда от промяна и по-прозрачно и ефективно управление в София. Според него днес останалите групи в СОС действат деструктивно и удобно приемат позицията на опозиция.

“Днес в СОС имаме една управляваща формация с 23 съветници и опозиция с 38 съветници. Пределно ясно е, че когато никой освен нас не иска да поеме отговорност за управлението на София, просто няма как да се случат нещата. В момента за нас ключово е да се обсъдят политиките, да знаем къде имаме съгласие и тогава да пристъпим към решенията как да отпушим работата на СОС”, уточни Димитров. Според него от групата на ГЕРБ продължават да намират всякакви оправдания, за да абдикират от разговора за управление на града.

“Те се доказват като политическа сила, която не може да приеме, че вече не управлява София и че трябва да носи своята отговорност като една по-малка политическа сила в този град”, каза още той. Общинският съветник от “Продължаваме Промяната” Димитър Шалъфов също призова ГЕРБ да заповядат на преговорите, за да разберат какво се обсъжда, вместо да спекулират в хода на заседанието на СОС.

“Когато в залата имаме точно определена точка от дневния ред, ГЕРБ се опитват да изместват фокуса, вместо да си свършим работата и да може общинският съвет да заработи. Те с едната ръка държат ръчната спирачка на София, а с другата идват тук да държат микрофона и да обясняват как някой трябвало да поеме отговорност, но не трябвало да са те”, заключи Шалъфов.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар