Борел: Държавите от ЕС сами ще решат дали оръжието им за Украйна да се ползва срещу Русия

Борел: Държавите от ЕС сами ще решат дали оръжието им за Украйна да се ползва срещу Русия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският съюз няма да решава дали доставените на Украйна оръжия да се използват за поразяване на цели в Русия, тази преценка остава в ръцете на отделните държави – това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след днешното заседание на европейските министри на отбраната в Брюксел.

“Обсъдихме използването на западни оръжия по руски цели, както предвижда международното право, когато това е съразмерно, посочи той. Всяка държава от ЕС сама трябва да вземе това решение и да поеме отговорност”, каза върховният представител. 

Той отбеляза, че държави, които са били първоначално против, са променили мнението си, съобщи кореспондентът на БТА в Брюксел. Никой не може да принуди страните от ЕС да вземат такова решение, никой няма да реши това на равнище ЕС, поясни Борел.

“Разбираемо е, че украинците искат да нанасят удари по цели в Русия. Разбирам притеснението от задълбочаване на войната. Някои държави в ЕС силно се противопоставят, други определено подкрепят искането на Киев. Не мога да кажа кои ще бъдат мнозинство, хората променят мнението си и някои, които се въздържаха, вече подкрепят този подход. Никоя страна в ЕС не трябва да се притеснява, че ще бъде задължена да прави нещо, което не желае“, обобщи върховният представител.

Той изрази надежда решението за предоставяне на средствата от печалбите върху запорираното руско имущество в ЕС да не среща спънки.

По неговите думи Киев може да очаква около три милиарда евро годишно от тези средства, като се предвижда 90 на сто от сумите да бъдат насочени за осигуряване на отбранителни способности.

Вчера Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна до победа. В декларацията делегатите внесоха поправка в подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява чрез вдигане на някои ограничения за използване на въоръжение, предоставено от НАТО и партньорите, и възможността да се атакуват легитимни цели на територията на Русия.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар