Борел: ЕС се отърва от енергийната зависимост от Русия – Енергетика – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Борел: ЕС се отърва от енергийната зависимост от Русия

Туитър/Жозеп Борел

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел твърди, че общността напълно е успяла да преодолее енергийната зависимост от Русия.„За няколко месеца премахнахме енергийната зависимост от Руската федерация, която създавахме от години“, каза той в интервю, публикувано в неделя за вестник Diário, предаде ТАСС, цитирана от факти.бг.


„Преминахме през изключително напрегната фаза на покачване на цените, но те се върнаха към стойностите отпреди войната“, каза ръководителят на дипломацията на ЕС. „Цената на мегаватчас газ се върна към предвоенния индикатор, който беше вече много висока. Но резкият връх през август до голяма степен се дължеше на спекулативно напрежение на пазарите.“

Според него напрежението на енергийния пазар вече не може да се свързва със събитията в Украйна. „Това е структурен проблем в енергийния сектор и по-специално връзката между цените на газа и електроенергията“, каза Борел. Той изрази надежда, че скоро Европейската комисия ще получи предложение, насочено към коригиране на ситуацията.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар