Борислав Сарафов: Инцидентът на „Струма“ не е терористичен акт, а човешка грешка

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Инцидентът на „Струма“ не е терористичен акт, няма и очевидци. Двама пострадали са дали показания, които съвпадат. Предстои да се разпитат още двама. Назначени са експертизи. Аутопсиите вече са готови. Всички пострадали са загинали от задушаване, а не от взрив. В дробовете им са открити сажди. Това обяви на брифинг на прокуратурата Борислав Сарахов, директор на Националното следствие.

„Назначени са различни експертизи – пожарна, автотехническа и комплексна. Те ще дадат отговор на въпроса защо и как се стигнало до фаталния инцидент. Прокурори ще пътуват до Скопие, за да занесат молба да правна помощ и да вземат ДНК проби от роднини на близките, за да ги идентифицираме. След това ще може да се освободят телата“, добави Сарафов.

„На мястото на инцидента са открити 3 туби, които не са възпламенени. Това показва, че огънят не е тръгнал от тях. Няма и терористичен акт. Тази тема бе коректно и професионално изследвана от нас“, добави той.

Борислав Сарафов обяви, че резултатите от проверката към момента насочват към потвърждаване на версията за човешка грешка. В същото време е установено, че проблем с пътната маркировка действително има и е напълно възможно това да е спомогнало да се стигне до тежкия инцидент.

„В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ „Струма“. По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече има над 20″, заяви още Сарафов.

Тиражираната версия, че в автобусът е било превозвано контрабандно гориво в туби, не е вярна.

„Мантинелата, която разделя магистралата от отбивката, е отнесена. Част от нея е намерена под предните гуми. Между предните гуми и предната врата се намира резервоарът. От удара предната врата изхвърча. Всички се струпват на средната врата, защото предната е в огън и няма как да се мине. Задната врата се оказва затисната от мантинелата“, разкри следовател Маринов.

Очаквайте подробности.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар