Борисов агитира незаконно в работно време със служебна кола

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Жалба срещу премиера за погазване на поне два текста от Изборния кодекс – забраната за безплатно ползване на административен ресурс и забраната за ползването на държавен и общински транспорт в предизборната кампания, бе подадена от представителя на БСП за България, АБВ и Д21 в Търново.

В работно време Бойко Борисов в качеството му на министър-председател пътува с кандидата за кмет на града от ГЕРБ Даниел Панов. Те обикалят обекти и излъчват на живо във фейсбук – това може да е нарушение на Изборния кодекс в частта за ограниченията за предизборната агитация
Панов бе кмет досега, но според изборните правила той не представлява община Велико Търново от момента на регистрация за изборите. След нея е длъжен да излезе в отпуск, а реално действащ кмет, който представлява общината (в това число и пред изпълнителната власт) е някой от зам.-кметовете.
ОИК-Велико Търново обаче постанови по жалбата от левицата, че нарушения няма… защото фейсбук и профилът на премиера там не е „медийна услуга“ по смисъла на закона, откъдето следвало, че неправомерна агитация няма. Останалите обстоятелства – ползване на служебен автомобил безплатно с цел агитация, така и не са били обсъдени от местните изборни надзорници. Или поне това не е отразено в решението им.
От обединената левица в Търново очаквано се обърнаха с жалба до ЦИК. А от решението по нея става ясно, че ЦИК не е съгласна с аргументите и решението на местната изборна комисия:
„Жалбоподателят оспорва в срок решението за оставяне на сигнала му без уважение като неоснователен, като подробно развива оплаквания, че не е изследвана фактическата обстановка, че обстоятелствата сочат на осъществяване състава на нарушение по чл. 168, ал. 3 ИК. Счита, че решението на ОИК – Велико Търново е незаконосъобразно, тъй като разпространението на записа на беседата на министър-председателя с кандидата за кмет на Велико Търново е осъществено не само в социалната мрежа фейсбук, но и от много други медии. Прилага и доказателства за това. Моли за отмяна на атакуваното решение като незаконосъобразно.
Централната избирателна комисия, след като се запозна с всяко едно от приложените към преписката доказателства и с всичките в цялост, намира жалбата за допустима, подадена в срок и от лице с правен интерес, а по същество за основателна“, пише в решението на ЦИК по казуса.
ЦИК постановява, че решението на ОИК-Велико Търново е незаконосъобразно и следва да бъде отменено. Преписката е върната обратно в местната изборна комисия и се иска ново произнасяне, но като се съобразят аргументите на ЦИК, описани по-горе.
Ако в крайна сметка нарушение на изборните правила от премиера Бойко Борисов и останалите участници в сагата бъде окончателно установено, наказанието е от 3000 до 15 000 лв. глоба – за безплатно ползване по време на кампания на публичен административен ресурс.
Фрог нюз

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар