Борисов: България ще получи над 1,2 млн. допълнителни дози ваксини (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

1 259 728 дози ваксини на “Пфайзер/Бионтех” допълнително ще получи България от ЕС през следващите 3 месеца, съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук, след като преди два дни стана ясно, че страната ни е предложена да бъде една от пет страни членки, които могат да получат общо 2,86 млн. “ваксини на солидарността”. Предложението бе на португалското председателство.

“Това ще стане възможно, след като 19 страни-членки се съгласиха да помогнат чрез механизъм за солидарност на България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия. Вчера КОРЕПЕР потвърди решението, с което ще се разпределят допълнителни количества към страни, изпитващи затруднения заради неспазването на договорените с ЕС доставки от страна на компанията “АстраЗенека”. Ваксините са част от ускорена доставка за второто тримесечие на 2021 г. в размер на 10 млн. дози, която бе договорена между ЕК и фирмата-производител. Целта е в края на месец юни всички страни в ЕС да бъдат максимално близо до ваксинирането на 50% от своите граждани”, уточни министър-председателят.

“Изключително сме благодарни на премиера на Португалия Антонио Коща и на португалското председателство на Съвета на ЕС за огромния труд, който положиха и за постигнатия резултат. Благодарение на колегите от Европейския съвет, на председателя Шарл Мишел, както и на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен приехме единен подход за преговори и договаряне на ваксини с фармацевтичните компании. Без него много държави щяха да бъдат поставени в сложна ситуация. Но ние показахме, че Съединението прави силата. Само единен ЕС – означава силен ЕС. Винаги съм казвал, че Европа и присъединяването към Европейския съюз е най-доброто, което се е случвало на България. Помогнахме си в труден момент и показахме силата на европейската солидарност”, заяви още Борисов.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар