Борисов домакинства срещата Ердоган-ЕС в Евксиноград – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с висши представители на Европейския съюз следващия месец във Варна, заявиха официални лица. Планираната среща на 26 март идва, след като процесът на преговори за членството на Турция в ЕС беше блокиран, тъй като Анкара е изправена пред обвинения в репресии след опит за преврат и заради офанзивата срещу кюрдската милиция в Сирия.

Ердоган ще се срещне с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с премиера на България Бойко Борисов, чиято страна държи председателство на Съвета на ЕС, каза говорителят на Туск Пребен Ааман, предаде БГНЕС. Той заяви, че срещата – работна вечеря, е “планирана за 26 март във Варна, за да се обсъдят отношенията между ЕС и Турция, както и регионални и международни въпроси”. Туск и Юнкер заявиха в писмо, че ще повдигнат въпроси, включително върховенството на закона в Турция – болезнена тема, по която Брюксел критикува Ердоган след предотвратяването на преврата.

“Това ще бъде добра възможност за съвместна оценка на въпросите от взаимен интерес и последните събития във вашата страна, включително в областта на върховенството на закона и основните свободи”, пишат Туск и Юнкер. Те заявиха, че ще обсъдят и “регионални и международни въпроси”- като турската офанзива в Сирия, която предизвика безпокойство в кръговете на ЕС. Лидерите ще обсъдят също така как да “преместят нашите отношения напред на основата на взаимно уважение и общ интерес”, каза Туск, след като присъединяването на Турция към ЕС бе спряно след опита за преврат.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар