Борисов: Европа само си търси мотиви да не приеме България в Шенген

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Западна Европа само си търси мотиви да не приеме България в Шенген.

Това заяви джендър премиера Борисов в Брюксел, където пак взе участие в конференция на тема “Нова роля за Балканите:

Решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията”, организирана от фондация “Ханс Зайдел”.

“България е пример как бързо успяхме да направим заграждения.

Тук има и една голяма несправедливост – най-добре пазената граница, а не сме в Шенген”, добави още Борисов. “България има нулев натиск от мигранти, а не е в Шенген, в същото време Гърция е – просто не е справедливо”, заяви премиерът.

По негови думите релокацията не работи, защото мигрантите искат да отидат в Германия, а не да стоят в България. “Прибираме ги, те пак бягат. Вариантът е да направим затвори, но това не е хуманно”, каза още премиерът, предаде ЗОРА.

По думите му споразумението с Турция за мигрантите трябва да бъде продължено.

“Споразумението с Турция трябва да продължи и на всяка цена трябва да си платим. Европа трябва да си плати. Много неща в Турция не ни харесват, но без турците ние сами не можем да се справим с миграцията”, допълни Борисов.

Припомняме, че на 18 март 2016 година ЕС и Турция договориха споразумение за миграцията. Споразумението предвижда връщане на незаконно пристигналите мигранти от гръцките егейски острови в Турция и включва механизъм “един за един”: за един върнат от Егейските острови в Турция сирийски бежанец, от Турция в страна от ЕС ще бъде пренастанен друг сирийски бежанец – регистриран в турски бежански лагер. От своя страна Съюзът ще трябва да изплати 3 млрд. евро.

“Преди 3 години направихме грешка (има предвид ЕС, бел. ред.). Трябваше да затворим веднага границите, да се изнесат центрове за сигурност в конфликтните райони, а дипломацията през това време да работи, за да спре войната”, заяви още премиерът.

“Ако има нужда от икономически мигранти Европа, ако някой ги иска – да влизат. Ако не – да се връщат да възстановяват своята страна”, добави той.

По думите му в момента ЕС стои пасивен, докато другите решават съдбата на света. “Путин, Ердоган и държавният секретар на САЩ се срещат в Сочи, говорят си и решават проблемите. А ние решаваме кой колко мигранти да вземе и колко милиарда евро ще изсипем за това, което са причинили другите”, посочи още премиерът.

“Ние решаваме кой колко мигранти да вземе, няма логика за мен. Огромно уважение имам и към САЩ, Русия, Китай и Турция, но ние вадим пари от нашите данъкоплатци, за да решим проблемите, които те причиняват в някои региони”, каза Борисов.

източник: 7dnisofia

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар