Борисов за ваксините в ЕС: Не искаме някакви подаяния! – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Разочарование от нарушените доставки на ваксини беше изразено от канцлера на Австрия и премиерите на България, Латвия, Словения, Хърватия и Чехия след среща във Виена за разпределението на ваксините между страните-членки на Европейския съюз.

Австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи, че е постигнал съгласие с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет за коригиране на неравното по думите му разпределение на ваксините в рамките на Евросъюза, предаде БНР.

“Вярвам, че в този момент е важно всички ние, заедно с Урсула Фон дер Лайен и Шарл Мишел да изработим коригиращ механизъм. Така че да не се получава, че България получава 1/3 от ваксините, които Малта получава“, каза австрийският канцлер. Той има предвид ваксините, които страните-членки получават на глава от населението.

От своя страна, премиерът Бойко Борисов коментира, че очаква бързо решаване на проблема с разпределението на ваксините в Евросъюза. “Не искаме някакви подаяния да се правят. България е инвестирала в разработването на ваксините. Откъде накъде сега ще имаме таблица на класиране. Това е политически шамар. Какво излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер, че е доставил най-много ваксини? Не е вярно, ние сме инвестирали, платили солидарно и гласували на Съвета. С това приключвам, надявам се утре този проблем да бъде решен”, каза Борисов.

По-рано правителствената пресслужба съобщи, че премиерът ще посочи пред лидерите във Виена, че пропорционалното разпределение на ваксините на квотен принцип на база население трябва да бъде приложено и за доставките, а не само за поръчаните количества, съобщава правителствената информационна служба.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар