Борисов за предложението Главчев да е и външен министър: Питайте каквото зависи от мен

Борисов за предложението Главчев да е и външен министър: Питайте каквото зависи от мен

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Питайте ме само каквото зависи от мен. Това не е моя тема” – така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпрос на журналисти в Пловдив, свързан с предложението на премиера Димитър Главчев самият той да поеме и поста външен министър.

Макар да отказа да говори по конкретното предложение на служебния министър-председател, Борисов все пак направи коментар по думите на президента Румен Радев, че “Главчев все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер”: 

“Той не знае?! Той беше избран за шеф на Сметната палата, а новата Конституция го прати на най-високия пост в държавата. Вие какво си мислите? Че да си премиер е лесна работа?! Ние досега ставахме премиери с над 100 депутата зад нас, първа политическа сила, с мощна коалиция – тогава управляваш с размах, защото имаш доверие зад себе си. Сега дали е шеф на Сметната палата или омбудсман или какъвто и да е шеф на БНБ, без партия, без нищо, изведнъж му се дава цялата власт в държавата. Ние сме се готвили за тези постове – аз като главен секретар, като кмет на София, с екипи, с хора, със състави. Това са сложни работи.”

Борисов не спести и критики към “услужливите медии”, които според него нито веднъж не питали ПП трябва ли да се смени строителният министър, на която синът ѝ е кмет на “Подуяне” от ПП. Той добави, че медиите не ги питали и “как Гвоздейков е министър, как Вътев остана министър, как областните управители, с кое право са от ПП в момента в Пловдив”. Според него на журналистите се диктувало само за външния министър да питат. 

Бойко Борисов коментира и обсъждания договор с турската компания “Боташ”. “Към днешна дата той е неизгоден, но когато дойде забраната за руски газ в Европа, тогава той ще стане изгоден”, смята лидерът на ГЕРБ. “Когато става въпрос за стратегически за времето неща, би трябвало политическата класа да бъде по-отговорна”, каза още той.

Относно енергийната политика на кабинета “Денков” Борисов подчерта, че за 10 месеца “никаква диверсификация не са правили”. Той се пита и как избирателите на ПП и ДБ си обясняват, че всеки ден между 8 и 10 млн. кубика руска газ влизат в България.

“Това ли им е диверсификацията? Извинявайте! Три години руски петрол с дерогация. Погледнете сега навън цените същите ли са на дизела и на бензина. Без дерогация – същите. Заминаха ли 7 млрд. долара за Путин? Заминаха. Какви са тези глупости кой е помогнал на Путин. Никой повече от тях. С тези комисии, които си правят – всичко излиза на яве”, каза още лидерът на ГЕРБ по повод критиките на ПП-ДБ, че договорът с “Боташ” е неизгоден. 

За отношенията с ПП-ДБ Борисов посочи, че не знае “на тези хора откъде им дойде тази омраза, тази непрекъсната агресия” и отново повдигна темата енергетика: “Вие виждате сега по газовите схеми – атакуваха газовия хъб “Балкан”, “Боташ”… атакуваха всичко. И точно тези камъни отидоха в тяхната градина. Оказа се, че те никаква диверсификация не са правили. Ние имаме 11 танкера платени до момента, и нито един от тях не е влязъл у нас. Само един от тях е в Турция. Това ли ще обясняват от ПП в кампанията”.

Относно преговорите за ротацията Борисов каза, че бившият финансов министър Асен Василев му казал, че “без МВР не може”. Според лидера на ГЕРБ следващите процеси са показали защо на ПП-ДБ им е било толкова важно въпросното министерство. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар