Борисов изпита министрите. Всички се похвалиха с пенсии, заплати, „изключителни“ пътища и правосъдие и дори БДЖ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всички министри в кабинета Борисов 3 днес бяха на изпит, четири дни преди края на годината.

Това се случи на последното правителствено заседание за годината в Министерски съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов.

„3 минути за реклама“ – отсече премиерът, а министрите започнаха един по един да представят какво са свършили тази година. Само какво са свършили, за пробойните в министерствата и тежките проблеми – не бе казана нито дума.

Външно министерство

Започна външният министър Екатерина Захариева – тя се похвали, че сме активен член на НАТО и достоен съюзник, с работата на ЕК за отпадането на механизма за сътрудничество и проверка, която е препоръчала реформа в съдебната система.

„Ако не сме в Шенген, това не е заради причини в България, оценката е, че охраняваме най-добре външните си граници, а поради външнополитически причини“, каза тя.

Включи се Борисов: „Тази сутрин отчетоха нула натиск на всички граници“. А Захариева избори колко министри и премиери да дошли в България и колко държави ние сме посетили, както и колко нови генерални консулства сме открили.

Вицепремиерът Томислав Дончев се похвали с преговорите за нов автомобилен завод, които в крайна сметка обаче приключиха без резултати.

И с изборите – „честни и демократични“.

Най-неизвестният вицепремиер Мариана Николова се похвали с „икономически растеж, заради който има завръщане на млади хора в България“.

„Има положителен тренд в тази посока – увеличаване на младите хора, които са избрали да се върнат. Над 16 000 българи са се върнали, а през 2027 – 13 000, преди години – 5 000, а това е резултат от целенасочената политика на държавата, която е извоювала 8-мо място сред 28-те членки по икономически растеж“, каза Николова.

Военно министерство

Министър Красимир Каракачанов започна с най-голямата си гордост – договорът за F-16 – „въпреки опитите да се омаловажи имаме най-модерния самолет на Балканите“.

Той продължи със започналите ремонти на всички видове самолети и се спря на темата си – армията.

„За трета поредна година се увеличиха доходите на военните. Може да се каже, че се обърна тенденцията. 2008 беше премахната военната служба от тройната коалиция и се постигна само едно – по-малка армия, оттогава хиляди напускаха, повече отколкото постъпваха, тази година 320 са повече постъпилите в армията, отколкото напусналите. Обратна тенденция, това не се е случвало от 30 г.  А за военното сътрудничество – критики ще има от онези, които не знаят дали сме членове на в ЕС или на Съветския съюз. Но винаги ще има кучета, които ще лаят, керванът върви в правилната посока“, каза Каракачанов.

„Много добре казано. Македонска поговорка“, много доволен Борисов.

Той се похвали и с военното училище, миночистачите и военните учения.

Финансово министерство

Владислав Горанов се похвали с оженения рейтинг, отново чакалнята на Еврозоната, април финишираме този път и борбата със сивата икономика, която намалява с 5% с всяка година, минимална заплата, пенсии…

МВР

Младен Маринов си даде отчета с намаляване на убийства, кражби и грабежи, увеличена разкриваемост, взаимодействие с прокуратурата, осезаем спад на престъпна активност, разпространението на цигари – най-нисък процент, а мобилните екипи са ползотворни в малките населени места.

„Гордея се с резултатите за телефонните измами – само три такива последния месец, намаление с 50%“, каза той.

Борисов гордо добави: „Това беше страхотен бич за възрастните хора, един категоричен успех на МВР“.

За пътната безопасност обаче – „не можал да се намали броят на загиналите по пътя“.

Транспорт

Министър Росен Желязков заговори за транспортните средства и колко са усвоени – 85%, а най-голямата му гордост е „голям проект за варненското езеро, огромна възможност за операторите да повишат конкурентноспособността – внос и износ на най-голямото пристанище“.

Тежката тема БДЖ направо се видя положителна: „Тази година беше трудна за БДЖ, но устойчивостта е гарантирана, усилията са вложени в ремонти – всички договори реализирани, няма недостиг на вагони, 10 нови локомотива и 15 мотриси. Оптимизация, няма неразплатени задължения от страна на БДЖ – след близо 10 г.“.

Социална политика

Чисто новия министър Деница Сачева изброи рабората на изненадващо уволнения й предшественик Бисер Петков – минимална работна заплата 610 лв., средна заплата нараства с 11.8% и е 1249 лв. 3.7% безработица. Домовете са добре, в множество семейства подкрепа и нито дума за филма на БиБиСИ и критиките от ЕК, че сме усвоили милиарди, но институционализацията не напредва.

Спорт  

Красен Николов се спря на реформите в младежкия сектор и спортните клубове – „без свързани лица и лицензирани треньори“.

По темата отношение взе премиерът Борисов и изпрати вътрешния министър Младен Маринова да помага: „Фантоми клубове, отиват фантоми и си избират който искат председател. Така е във волейбола, всички спортове. Много трябва да се изчисти“, каза той.

Образование

Там отчет даде зам.-министър Карина Ангелиева и отново старите неща – квалификацията на учителите, висшите училища да пускат по-добри кадри, масово насърчаване на образователни иновации, критично мислене, с 20% увеличаване на заплатите на учителите, върнати 50 000 деца в класната стая.

Премиерът подсети да се говори с университети, които малко кадри произвеждат, а имат много пиари, социолози, а за производството – недостиг. Той сам подсети за научни изследвания. А зам.-министърката започна с думите: :Две нови схеми стартирахме…“.

„Проценти, схема – това ме дразни най-много. Две нови схеми стартирахме, звучи отвратително, кажете за телескопа на Рожен, беше даван по тв 20 000 пъти. Няма проблем с винетките, с Рожен и то не е вече тема, обяснете на хората, че това е нашата работа. Обяснете им защо няма този проблем вече“, каза Борисов и заръча образованието да даде отделна пресконференция да се говори около час.

„Честита Коледа. За първи път тази година БАН не протестира. Обикновено при бюджета има черни знамена, тази година няма“, каза доволен Борисов.

Туризъм

Николина Ангелкова започна, но бе прекъсната: „Повече цифри дай“.

Тя продължи с негативна кампания, но въпреки това 31% е ръст на международни туристи…

Борисов поиска: „Много усилия да показвате и рекламирате археологията, имаме страхотна археология“.

Правосъдие

Данаил Кирилов се похвали с „изключителна година“ в областта и даде пример с механизма за сътрудничество и оценка. „МП участва като координатор успешно. Специално да отбележа, че основната роля е на премиера, а резултатът от вашата политическа решимост и срещи и фициални писма с лидерите на ЕС. Успяхме да постигнем едни заключителни препоръки, които да бъдат изпълнени тази година. Успяхме да отговорим правилно на неправилно зададен въпрос – за правомощията на главния прокурор и тук изтъквам вашия ангажимент от името на венецианската комисия, макар че знаехме, че няма да са благоприятни препоръките за нас“, каза Кирилов.

В заключение той предложи промяна в наредбата за единния държавен изпит, за да се повиши качеството на юридическото образование.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и екоминистърът Нено Димов не казаха нито дума за спорните теми в техните ресори, а изброиха парите, усвоени по европрограми.

Същото стори и земеделският министър Десислава Танева, която се отчете с парите за африканската чума по свинете – 70 млн.лв. и не дължим нито един лев, както и парите за фермерите – 2.8 млрд. лева подкрепа, от които над 1 млрд. последния месец.

Пътищата

Най-голямата гордост на премиера Борисов и оказа се – „неговата психотерапия“.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова се спря на активна рехабилитация на пътища, тол системата, повишаване качеството на живот и енергийната ефективност в градовете.

А премиерът започна: „Струма е страхотен обект, трябва да се види на живо. Зимата е мека, не спирайте строителството. Само на първи ще почиват…

Аз не ги проверявам, аз им се радвам, защото са български компании, българи строят, има един – сега ще го направим герой на капиталистическия труд.

Това, което правя, не е инспекция или проверка, драго ми е да гледам как работят българите, уникално работят – това ми е като психотерапия. Като загледам „Графа“ как да дават по една плочка и отивам да видя всъщност какво става. На всяка точка и посока има с какво да си направиш психотерапия. Последен ще направим пътят за Банкя“, каза Борисов.

Той самият се отчета по кризата в Перник: „Караниколов (министърът на икономиката) ще стои в Перник до решаване на кризата, Николай Нанков също, Ангел Кунчев – държавния инспектор, както и главният секретар на МВР.

От 52-53 г. са тръбите – просто безобразно състояние, не искам да търся вина на колко правителства и кметове, включително и наши. Пропуснато е златно време. Сега трябва да опънем нов магистрален тръбопровод – този кърпим го, вчера гледах – тръбите са толкова изгнили, в момента, в който влезе налягането, веднага го пробива. Вина на всеки може да се намери в досегашното управление на този град…

Масово в страната се изплашиха от това, че полицията се занимава с ВиК. Който дойде на власт, първо пита за ВиК, сега си давам отговор защо. Може би ще ги обединим в едно дружество – държавно, защото има същите проблеми в Плевен, Шумен, Добрич. Помислете – да не почват да цъфтят кризи – обединете ги“, заключи Бойко Борисов.

Култура

Ресорният министър Боил Банов се похвали с милионите за обновяване на фонда на библиотеките, спря се на идеятя да се разшири Националната библиотека.

После археологията – над 4 млн. лв. за археология и проучвания, много пари от МС отделно за църкви, манастири, джамии, и от общините.

30 млн.лв. за опери и театри, очаква се и нов закон за киното.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Борисов изпита министрите. Всички се похвалиха с пенсии, заплати, „изключителни“ пътища и правосъдие и дори БДЖ

Вашият коментар