Борисов изпълзя като патриарх и спасител: Нека доброто победи!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бойко Борисов се възползва от свирепия разнобой в партиите анти-ГЕРБ и днес се появи на брифинг в ролята на мъдрец и спасител. “Каквото и да правят, нека доброто да започне да побеждава. С омраза и обиди нищо не се получава. Дайте да се уважаваме, уважавайте се! Добрият изход е да сменят тона, да се сдобрят и да се върне нормалният диалог управляващи – опозиция”, заяви той по адрес на опонентите. Призова ги към смиреност, отговорност. В тая нравоучителна идилия дори бе позволено на журналистите да задават въпроси цели 40 минути. Успоредно с това обаче, в типичния си демагогски стил Борисов ползва брифинга за традиционните хули, нападки, самохвалства, лъжи и дебелашки шеги. В крайна сметка от появата му пред журналистите (заедно с Даниел Митов и Томислав Дончев) нямаше особен смисъл, освен да се пъчи като проповедник на толерантността. Той съобщи една единствена новина, която няма особено значение – че при получаването на мандата като втора сила ГЕРБ ще излъчи Митов за премиер, “пред президентството ще предложим състав на кабинет, за да видят хората и сравнят”; веднага после мандатът ще бъде върнат. Нещо подобно стори партията и след 4 април.

Така се оказа, че Борисов, който 12 години разделяше хората, управлявайки с натиск и безскрупулно задкулисие, след сегашните трусове в държавата е надянал одеждите на патриарх. Метаморфозата обаче никак не е лесна. В началото на брифинга проповедникът на доброто сравни Корнелия Нинова с “дива коза”, която бяга на Бузлуджа. В края, след журналистическо питане, изигра преструвка: “Така ли съм казал?”. И според описанието му лидерката на БСП вече бе почти грациозна като сърна.

“Те не могат бюджет да направят, план, защото са пропити от корупция и лобистки интереси” – така пък звучеше проявената от него “толерантност” към служебния кабинет. Реални примери за корупция не даде, само мимоходом се поинтересува на кои фирми в последните месеци ББР е раздала кредити. Според Борисов служебните министри всичко провалили  – и ваксинацията (макар по неговото време България да бе последна в ЕС по имунизиране), и бежански проблеми имало в момента (въпреки, че не се усещат, усещаха се при ГЕРБ), с бюджета имало неразбории. В икономиката, енергетиката – навсякъде провал. ИТН, ДБ и “Изправи се!” пък  бяха нахокани, че създават хаос, нищо градивно не можели да направят. Специално ДБ ламтели за постове. В крайна сметка и изборите били нагласени (“Скоро ще лъсне този Костинброд”). Естествено, не бе подминат и Румен Радев – той подвел останалите, направил парламента за смях и сме имали сега “тежка президентска република”.

А самохвалството звучеше така: “Аз вече няма да пророкувам, защото каквото кажа, става…Справихме с финансовата и икономическата криза. Рекордни ръстове в земеделието, IT сектора, автомобилния клъстър – това е “моделът Борисов”… България бе оставена в най-блестяща ситуация при пандемията… Ние сме си дали живота, здравето, времето, най-хубавите години, за да направим България стабилна държава. През ден ми се обаждат колегите от Европа и питат: Бойко, абе, кво става в България?”…

 

ТРЕТИЯТ МАНДАТ

Макар да бяха запитани, участниците в брифинга не потвърдиха отхвърлят ли напълно възожността ГЕРБ да подкрепи кабинет при третия мандат, връчен от Радев. Дончев каза, че при липсата на имена и политики такъв разговор в момента е безумен. Борисов не изключи диалог, обаче очевидно не му харесва идеята служебното правителство да се превърне в редовно: “Който иска да го подкрепя. Кво ни търсите нас да ви переме кирливите ризи?”. Премъдрият ръководител на ГЕРБ обобщи накрая, че е готов да сътрудничи с всеки, който мисли доброто на България.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар