Борисов: Има сценарий като от февруари 2013 г., но този път оставка няма да подам – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Някой иска да повтори февруарските събития от 2013 г. (когато първият кабинет “Борисов” подаде оставка след серия протести – бел.ред.), само че по друг сценарии. Но със същите изпълнителни – пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Народното събрание по повод скандалите около сделката за ЧЕЗ, предаде БГНЕС. “Толкова ювелирна, хубава операция пак ни спретнаха. Знаят, че сме в чужбина, знаят, че съзнанието ни е ангажирано там. Няма да им дам да ни петнят репутацията. Тези хора са ме сваляли един път от власт, този път няма да стане”, категорично заяви Борисов. И се зарече да “ги гони подред, този път докрай”.

Премиерът съобщи, че е поискал и вече е получил от чешкия премиер Андрей Бабиш информацията по повод сделката, а въпросната документацията вече е заведена в деловодството на Народното събрание. “Малко подценихме обстановката, тъй като действително сделката за ЧЕЗ е проведена в Чехия между две частни компании. Само че последните дни, наблюдавайки как беше градирана атаката срещу мен, поисках разговор с колегата Бабиш. Настоях от него да получа тази информация, която има в тяхното министерство и която той, след като я провери, я предаде и на г-жа Караянчева”, обясни Борисов. Премиерът на няколко пъти повтори, че оставка този път няма да има, визирайки събитията от преди пет години. “Никакво влияние или отношения нямаме по тази тема. Нещо повече, тези хора, не само че забавиха фактурите и хората излязоха на улиците, ние подадохме оставка. Сега се насажда мнението, че някаква Гинка от Пазарджик, с някой от нас зад гърба си, прави една такава сделка. Това не е истина. Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми е изпратил, виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Тъй като законът за банките е много строг, ще им спестя имената за пред медиите, но парламентаристите могат да отидат и да се запознаят”, заяви Борисов.

“От това, което ми изпраща днес премиерът на Чехия, излиза, че всъщност тези банки, са изпратили писмо за комфорт, писма за намерения, хвърчащи писма, които във финансово-правния мир не означават абсолютно нищо. Останах с впечатление, че сделката е приключила, а има само писмо за комфорт, за намерения”, каза още премиерът. Борисов съобщи и че ГЕРБ ще изготви промени в Закона за енергетиката. “Ще замоля веднага шефа на БНБ да види какви са тези писма и да види тези банки дали са ги изпращали. Нашият банков надзор да се намеси”, каза още Борисов. Той посъветва президента Румен Радев да се обади на чешкия държавен глава Милош Земан и да се поинтересува какво мисли за сделката. От думите на премиера стана ясно, че приемането на оставката на енергийния министър Теменужка Петкова все още е под въпрос. И отново подчерта, че ще провери целия сценарий.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар