Борисов инспектира газовия хъб “Балкан”: 100% независими сме, не могат да ни спрат кранчето

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът Бойко Борисов инспектира тази сутрин строежа на газовия хъб “Балкан” в община Ветрино, област Варна.

Видео от проверката на обекта беше качено на страницата му във Фейсбук. Заедно с Борисов на инспекцията е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

България остава незаобиколим фактор в доставките на газа в региона, а транзитните такси от преноса му поне 70 години ще се получават от България”, заяви Борисов.

Той подчерта, че с модерните компресорни станции газ може да се транзитира във всички посоки.

“Благодарение на нашата дипломация и политическа воля успяхме да завършим мащабния проект “Балкански поток”. Компресорната станция “Нова Провадия” е поредният грандиозен обект, който изграждаме в момента. Със строителството на “Балкански поток”, интерконектора с Гърция, с разширението на газовото хранилище в Чирен – ние вече сме 100% енергийно независими, никой не може да ни спира кранчето и като прибавим намаляването на цената на газа, може да се каже, че свършихме добра работа. Докато другите само приказваха и нищо не направиха, ние свършихме много работа – постигахме пълна диверсификация на газовите доставки”, изтъкна министър-председателят.

Снимка: Министерски съвет

Снимка: Министерски съвет

След това Бойко Борисов инспектира подстанция и електроповод в Североизточна България, който свързва България с Гърция и Румъния. Инвестицията в електропреносната ни мрежа е над 220 милиона лева, съобщи той.

“Тези електропроводи ни дават 100 процента диверсификация на доставките на електроенергия. Това се прави по инициативата “Три морета” за енергийна независимост”, допълни премиерът.

Той благодари и на работниците, които в пандемията и през зимата работят и са предали обекта три месеца предсрочно.

“Като си направим Седми и осми блок на АЕЦ “Козлодуй” ще останем лидери и в производството на енергия”, допълни Борисов.

Той изтъкна, че електропроводът между подстанция “Марица изток” и подстанция “Бургас” е с дължина 150 км и бе пуснат 3 месеца предсрочно. Надграждаме електропреносната ни система и я свързваме с цяла Европа, с което пък се гарантира нашата енергийна сигурност.

“Със завършването на проекта се отговаря и на нуждите на българските работодатели, тъй като за тях подсилването на енергийната мрежа ще бъде от огромна полза. Увеличаването на трансграничния капацитет пряко влияе и върху обединенията на електроенергийните пазари в региона и присъединяването на България към общия европейски енергиен пазар”, подчерта Борисов.

 

Накрая премиерът инспектира и строежа на магистрала “Хемус” в участъка Белокопитово – Търговище.

Той се обърна към зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който също го придружаваше, с думите:

“Хайде, Нанков, да видим и ти какво си направил, само те возя да гледаш хората как работят!”.

“Участъкът е готов, остава само да се сложи последния слой асфалт и да се довършат археологическите разкопки, в района”, докладва Нанков.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар