Борисов критикува промените в Изборния кодекс, обслужвали Радев

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът в оставка Бойко Борисов предупреди, че и след предсрочните избори няма да бъде сформиран кабинет. На извънреден брифинг в централата на ГЕРБ Борисов разкритикува промените в Изборния кодекс, посочвайки, че с неговото приемане мнозинството в Народното събрание е обслужило президента Румен Радев. 

“Аз съм човек, който винаги когато влага парите на данъкоплатците, показва къде ги е вложил. Над 100 млн. вложихме за изборите. Демокрацията е скъпо начинание. Още повече, че ги проведохме в пандемия и пред острия поглед на наблюдатели от всички организации, които се занимават с тази дейност. Всички казват, че изборите са били честни и добре проведени”, заяви премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг на ГЕРБ.

Именно заради това демокрацията е скъпо нещо – партиите са длъжни да направят необходимо, за да има стабилно управление, каза Борисов и посочи, че има държави, като Белгия например, където на 1-2 години правят правителство. Там обаче няма тази глупост – служебно правителство. Но това е, защото вярват в демокрацията и на политически парти, и на избора на техния народ”.

Лидерът на ГЕРБ благодари отново на избирателите, че са отново първа политическа сила.

“За тези коментатори, които казват, че ГЕРБ е отвян на изборите – само че може ли вторият с 250 000 гласа по-малко да отвял първия? Или тези, които се нарекоха Отровно трио обясняват, че ГЕРБ били токсични… Ами БСП не е ли токсична, ами ДПС, ами “Да, България” не са ли токсични, дето никой не иска да работи с тях?”, попита Борисов.

Той осъди изказването на Корнелия Нинова, в което тя призова за по-бързо връщане на мандата, “защото продължава управлението на Борисов”.

“Отнасям се с уважение към всяка партия, но не може уважаемата Нинова да каже: повече от месец мина, не може още Борисов да управлява, бързо да връщаме мандата и да закриваме парламента. Да си бяха направили едно правителство, проформа ако трябва – какъвто е в момента парламентът, обслужващ интересите на кандидат-президента Радев. При този насипен парламент, при това отношение между политическите субекти, кога България ще има пълен мандат? Отново хвърлиха прах в очите на хората. И за партийната субсидия какво стана? Как се съшиха така, че и тя отпадна? Нали това им беше предизборната програма. На Разпети Петък да приемеш закон за три дни, при положение, че ние сме имали препоръки по тази тема година преди изборите да не се променя закона – целта беше една-единствена ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент. Тук е големият парадокс. ЦИК се назначава от Радев, само че на парламента не му направиха методология. Кой трябва да бъде сега председател, как ще назначи и зам.-председател? Абсолютно се погазват всички принципи”, каза премиерът в оставка.

“Понеже ВМРО изпаднаха под 4-процентовата бариера, побързаха да премахнат възможността и партии, които имат евродепутати, да имат представители в ЦИК”, посочи още Борисов.

Според него още по-смущаваща е терминологията, която се е въвела. Затова Борисов започнал консултации с юристи. Смущаващо по думите му е, че е записано да има видеонаблюдение “при възможност”. Кой ще определи тази възможност и при какъв критерий?, попита той.

“Какво значи в един закон, който е империчен, да напишеш “при възможност”. Видео наблюдение ще има при възможност, ама кой ще я определи и при какви критерии. Ще имаме състезание, в което единият отбор ще има и съдиите? Как ще кажеш в кой град и коя секция ще има?”, попита Борисов.

Той атакува и решението за машинното гласуване, прието с променит в Изборния кодекс миналата седмица

Какво значи 100% машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и ще купят още машини? Това няма ли да се обжалва, или вече е избрана фирмата, която ще ги доставя? Това за мен не е новост. Новостите ще дойде за българския народ, когато видят истината в очите. Да ги попитам и как ще разнесат машините до Америка, Австралия? Кой ще следи къде се съхраняват тези машини и кой чука по тях?”, попита още Борисов.

Според Борисов целта била да се продължи служебно правителство, излъчено от президента Радев, месеци наред. Той обвини останалите политически партии, които влязоха в парламента, в бягане от отговорност и харчене на пари на данъкоплатците.

“Няма да има следващо правителство, независимо от резултатите, защото партиите се държат безотговорно. Затова ние отидохме, предложихме кабинет – с имена, с хора, и отидохме да говорим. Те отказаха. Но те явно не искат да говорят нито с Трифонов, нито с БСП. А след два месеца кой ще ни оправи отношенията, когато имаме разединител на нацията, а не обединител? Защото след два месеца, след следващите парламентари избори,започваме да плащаме за президентски. Бедна държава да дава пари за избори през два месеца, аз не го считам за редно. Няма да ви губя времето с разкази как съм правил правителство с патриотите”, добави премиерът в оставка.

Месеци наред ще продължи служебното правителство на кандидат-президента Радев и това е целта. Няма да има и следващо правителство, независимо от резултата. Защото партиите се държат безотговорно. Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов. Според него, в момента се нанасят щети на демокрацията.

При този “насипен” парламент, при тези взаимоотношения на политическите субекти кога ще има пълен мандат – никога, каза Борисов.

По темата за президентските избори, премиерът Борисов в оставка заяви – няма да съм аз, категорично!

Той поясни, че кандидатът на ГЕРБ ще е “умен, красив, добре приет на Запад”.

Целта на промените в Изборния кодекс беше една – ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент. Кога ще направят обществената поръчка за машини и кога ще се обжалва, ако се появят още кандидати? Кога – попита риторично Борисов по повод приетите промени да се гласува само с машини на следващите избори.

Ами ако се повреди машината – само тогава с хартиени бюлетини. Само че, веднага се сетих коя е печатницата на мастит депутат от БСП, каза Борисов.

Промени в Изборния кодекс: След 13 часа обсъждане депутатите приеха измененията (ОБЗОР)

Изборите се проведоха в пандемия, под строгия поглед на международни наблюдатели и всички казаха, че са честни и добре проведени. Неслучайно, не бяха обжалвани, подчерта Борисов.

Благодаря на българите, че отново ни оставиха първа политическа сила. За тези коментатори, които казват, че ГЕРБ е отвян на изборите – само че може ли вторият с 250 000 гласа по-малко да отвял първия?

Или тези, които се нарекоха Отровно трио обясняват, че ГЕРБ били токсични… Ами БСП не е ли токсична, ами ДПС, ами “Да, България” не са ли токсични, дето никой не иска да работи с тях?

Уважавам всяка партия, но не може уважаемата г-жа Нинова да каже по бързо да закриваме парламента, защото Борисов продължава да управлява, коментира още премиерът в оставка.

Отношение по темата с приетите промени в Изборния кодекс взе и правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова. Тя заяви, че е притеснена от толкова прибързаните промени, прието без да се изчакат становища на институции. За мен това е неясно, подчерта Ахладова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че това е абсолютен правен и конституционен прецедент.

“Новите варвари погазиха не само Конституцията и законите, но направо превъртяха и времето. Никога досега не се е случвало промени в закона да бъдат обнародвани в датата на приемането – говоря за указа, подписан от президента Радев за Държавен вестник”, обясни Атанасова.

Това, което демонстрираха колегите от “партиите на промяната” е направо скандално, категорична е тя.

Всяко нещо, направено на Разпети петък – има кой да го съди, не го мислете. Затова няма да внасяте в Конституционния съд промените в Кодекса, няма да ги обжалвате, заяви Борисов.

Атанасова обаче не се съгласи с него и заяви, че юристите трябва да пазят закона, особено когато става въпрос за Конституцията. В случая е нарушено правото на българите да имат избор как да гласуват, аргументира се Атанасова. Добре, тогава все едно не си ме чула и го обжалвайте, каза Борисов.

 Нали виждате цялата конспирация – то се прави умишлено и ще бъде зверска лъжа на тези избори. Ами как ще пътуват всички тези машини? Кой ще ги пази? Как ще се контролира? Те са толкова много въпроси, каза Борисов.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар